Οι τροφές πειρασμοί φαίνεται να μας περιτριγυρίζουν ιδιαίτερα όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

Ωστόσο πολλές τροφές που έχουν κακή φήμη δεν είναι τόσο τρομερές τελικά. Μάθετε ποιοι πειρασμοί μπορούν στην πραγματικότητα να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τα χαμένα κιλά.

Αυγά

‘Οσον αφορά την υγιεινή διατροφή τα αυγά βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης συζήτησης. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα αυγό την ημέρα είναι ασφαλές και θρεπτικό για τους περισσότερους ενήλικες- και αν τρώτε για πρωινό ενισχύετε τις πιθανότητες απώλειας βάτους.

Η αιτία; Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη, που θέλει χρόνο να χωνευτεί. Η πρωτεΐνη το πρωί διατηρεί το στομάχι σας πλήρες επομένως τρώτε λιγότερο την υπόλοιπη ημέρα.

Μπριζόλα

Για χρόνια ειδικοί στην υγεία τονίζουν ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο κόκκινο κρέας.

Ωστόσο η μπριζόλα δεν είναι πάντα κακή για τη μέση. Ένα άλιπο κομμάτι μοσχαριού μετά βίας έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με παρόμοιου μεγέθους στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα.
Όπως τα αυγά η μπριζόλα περιέχει πρωτεΐνη και μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους περισσότερη ώρα.

Για να λάβετε αρκετή πρωτεΐνη με λιγότερο λίπος επιλέξτε άλιπα κομμάτια και περιορίστε τις μερίδες στο μέγεθος της παλάμης σας.

Χοιρινό

Μπορεί να έχει κακή φήμη και όσοι κάνουν δίαιτα να το αποφεύγουν συχνά. Σήμερα το κόψιμο του φιλέτου είναι 31% πιο άλιπο σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Αυτό καθιστά το λευκό κρέας άλιπη πηγή πρωτεΐνης με παρόμοια οφέλη με αυτά του άλιπου μοσχαριού.

Ζυμαρικά

Αντί να αποφεύγετε τα ζυμαρικά όταν κάνετε δίαιτα, αλλάξτε στα ολικής αλέσεως και διατηρήστε μικρές τις μερίδες.

‘Ερευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που τρώνε αρκετές μερίδες τροφών ολικής αλέσεως την ημέρα είναι πιο πιθανό να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν υγιές βάρος. Σύμφωνα με μια έρευνα η κατανάλωση ολικής αλέσεων αντί για επεξεργασμένα δημητριακά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο κάψιμο λίπους στην κοιλιά.

Ξηροί καρποί

Ο ξηροί καρποί μπορεί περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών αλλά αυτά είναι καλά. Είναι επίσης πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες, πρωτεΐνες και ίνες που μπορούν να σταθεροποιήσουν τα σάκχαρα στο αίμα.

Θα έχετε επιπλέον γραμμάρια λιπαρών από μια χούφτα ξηρών καρπών αλλά αξίζει αν βοηθά να αποφύγετε τα μπισκότα ή άλλα γλυκά. Ακόμα και το φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι φίλος κάποιου που κάνει δίαιτα. Σε μια έρευνα άνθρωποι που κατανάλωναν μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα ήταν πιο αδύνατοι και ζούσαν περισσότερο.

Τυρί

‘Οσοι κάνουν δίαιτα συχνά προσπαθούν να μειώσουν θερμίδες απαγορεύοντας στον εαυτό τους προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο αλλά ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι πρόκειται για λάθος.

Μια θεωρία είναι ότι το σώμα καίει περισσότερο λίπος όταν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο επομένως η κατανάλωση τυριού γιαουρτιού και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε απώλεια βάρους.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια οφέλη επομένως διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά μπορεί να έχουν άλλους παράγοντες που να δρουν. Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομιών είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνης που σας βοηθά να διατηρηθείτε χορτάτοι.

Καφές

Ο καφές εμπίπτει στην κακιά κατηγορία όταν πίνετε πολύ ή τον αναμειγνύετε με ζάχαρη κρέμα ή σιρόπι. Αν τον πίνετε μαύρο δίνετε ώθηση στο μεταβολισμό σας χωρίς προστιθέμενα λίπη και θερμίδες.

Κακές τροφές καλές μερίδες

Οποιαδήποτε τροφή μπορεί να γίνει μέρος της δίαιτάς σας αν επιλέγετε μικρές μερίδες.

Οι διαιτολόγοι δεν συμβουλεύουν να καταργείτε τα αγαπημένα σας φαγητά. Η στέρηση από τις τροφές που αγαπάτε μπορεί να σας οδηγήσει στην αποτυχία.

Καλύτερη στρατηγική είναι να βάλετε όρια στην ποσότητα και να τα τηρήσετε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία