Ένα κοινό λάθος που κάνουμε όταν ακούμε την λέξη δίαιτα είναι πως σκεφτόμαστε περιορισμό των μερίδων, περιορισμό των τροφίμων που μπορούμε να καταναλώνουμε - γενικότερα έχουμε συνδέσει την δίαιτα και την σωστή διατροφή με μια σειρά απαγορεύσεων. Σίγουρα, κάποιες τροφές κάθε άλλο παρά μας βοηθούν στην προσπάθειά μας να διώξουμε αυτά τα περιττά κιλά (οτιδήποτε τηγανιτό, λόγου χάρη), κάποιες άλλες, όμως, έχουν μπει άδικα στο στόχαστρο. Ας δούμε, λοιπόν, μια λίστα με τροφές που μας κρατούν χορτάτους για πολλή ώρα, με πολύ λίγες θερμίδες, από τις πιο αναμενόμενες μέχρι και τις πιο… αντισυμβατικές.

Ψητή πατάτα

Η πατάτα αναφέρεται ως απαγορευμένο φαγητό σε πολλά πλάνα διατροφής, λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες, αλλά κυρίως επειδή οι περισσότεροι προτιμούν να την απολαμβάνουν σε όχι και τόσο υγιεινή μορφή - τηγανισμένη. Μια ψητή ή βραστή πατάτα, όμως, μπορεί να ελαττώσει την ανάγκη μας να τσιμπήσουμε και κάτι άλλο για αρκετές ώρες. Μάλιστα, μέσα από έρευνες, εκτιμήθηκε πως είναι πιο χορταστική σε σχέση με άλλες διαιτητικές σταθερές, όπως το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης. Συμβουλή: ψήστε και καταναλώστε την πατάτα με την φλούδα, ώστε να λάβετε ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες.

Αυγά

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Saint Louis έφερε στο φως πως όσοι καταναλώνουν αυγά με το πρωινό τους, γλυτώνουν μέχρι και 330 λιγότερες περιττές θερμίδες μέσα στην ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυγά είναι από τα λίγα τρόφιμα που αποτελούν ολοκληρωμένη πρωτεΐνη, περιέχουν δηλαδή και τα εννέα αμινοξέα που το σώμα μας αδυνατεί να παράγει, αμινοξέα τα οποία προκαλούν την έκκριση ορμονών που καταπιέζουν την όρεξη για περισσότερο φαγητό. Και μην αποφεύγετε τους κρόκους· η μισή πρωτεΐνη του αυγού βρίσκεται μέσα τους, και έχει αποδειχθεί πως δεν αυξάνουν την χοληστερίνη. Προσθέστε και λίγα λαχανικά στο μενού, και έχετε ένα πλήρες, χορταστικότατο γεύμα με λίγες θερμίδες.

Φασολάδα

Οι σούπες είναι κατά τεράστιο ποσοστό νερό, που σημαίνει ότι μας γεμίζουν, χωρίς να μας φορτώνουν με θερμίδες. Τα φασόλια, από την άλλη πλευρά, είναι γεμάτα με πολύτιμες φυτικές ίνες και άμυλο, έναν χρήσιμο υδατάνθρακα που καθυστερεί την ελευθέρωση σακχάρου στο αίμα. Αν, πάλι, δεν έχετε όρεξη για σούπα, τα φασόλια μπορούν να γίνουν εξαιρετικό συμπλήρωμα σε μια σαλάτα.

Στραγγιστό γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη, και όχι αδικαιολόγητα: είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που μας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου ισορροπημένα. Σε συνδυασμό με ένα φρούτο με πολλές φυτικές ίνες (όπως μούρα), είναι η καλύτερη επιλογή για απογευματινό σνακ.

Μήλα

Τα μήλα είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν πηκτίνη, μια ουσία που κάνει την διαδικασία της πέψης να κυλάει πιο αργά, επεκτείνοντας το αίσθημα χόρτασης. Επιπλέον, η υπέροχη γεύση του ικανοποιεί την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, και μάλιστα με πολύ λίγες θερμίδες. Μπορείτε να “ενισχύσετε” και άλλα γεύματά σας με μήλο, όπως να προσθέσετε κομμάτια στην σαλάτα σας, ή μια φέτα σε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα – θα σας εκπλήξει πόσο πολύ ταιριάζουν αυτά τα δύο.

Ποπ κορν

Κι όμως, το κατεξοχήν σνακ κάθε κινηματογραφικής βραδιάς είναι πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν κιλά – προφανώς χωρίς προσθήκες αλατιού και βουτύρου. Μια κούπα σκέτα ποπ κορν περιέχει μόλις 30 θερμίδες, αλλά πιάνει αρκετό χώρο στο στομάχι μας, όπως και στο μπολ, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι τρώμε περισσότερο. Ακόμα καλύτερα, και για να τους δώσετε πιο ιδιαίτερη γεύση, προσθέστε λίγο κόκκινο πιπέρι, το οποίο επίσης φημίζεται για την ικανότητά του να “κόβει” την όρεξη.

Σύκα

Αυτό το φρούτο, που συχνά περνάει απαρατήρητο, είναι γεμάτο με φυτικές ίνες (ένα ολόκληρο γραμμάριο το καθένα), και με μόνο 37 θερμίδες αποτελεί μία από τις καλύτερες εναλλακτικές για τις στιγμές που χρειαζόμαστε κάτι γλυκό. Συνδυάστε το με λίγο άπαχο τυρί για έναν ιδιαίτερο συνδυασμό ινών και πρωτεΐνης.

Βρόμη

Για τις απίστευτες ιδιότητες της βρόμης έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης: τεράστια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και η μοναδική ικανότητα να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού. Αυτό κάνει τις νιφάδες της βρόμης να αυξάνονται σε μέγεθος και να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι μας, ελαττώνοντας την αίσθηση της πείνας για αρκετή ώρα.

 Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες