Ένα σωστό, γεμάτο πρωινό είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας – για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποκαλείται και το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αξίζει περισσότερη προσοχή από όση του δίνουμε. Δείτε τέσσερα συχνά λάθη που κάνουμε όταν ετοιμάζουμε το πρωινό μας, αλλά και οι λύσεις τους.

Λάθος #1: Το προσπερνούμε εντελώς

Αν θέλουμε να γλυτώσουμε θερμίδες, το πρωινό δεν είναι το σωστό γεύμα για να παραλείψουμε. Για την ακρίβεια, κανένα από τα γεύματα της ημέρας δεν πρέπει να προσπερνιέται, αλλά οι επιπτώσεις όταν παρατάμε το πρωινό είναι ακόμα χειρότερες: κάπου στα μισά της ημέρας θα νιώθουμε τόσο πεινασμένοι, που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε τίποτα φαγώσιμο – και το σώμα μας θα επιθυμεί κάτι με πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες, για να πάρει μια γρήγορη και γερή δόση ενέργειας. Είναι σημαντικό να τρώμε κάτι κάθε πρωί. Αν ο χρόνος μας πιέζει τόσο πολύ, ακόμα και μια μπάρα δημητριακών στο πόδι μπορεί να είναι αρκετή.

Λάθος #2: Τρώμε πολλούς υδατάνθρακες για ενέργεια

Το να φάμε ένα κεκάκι με τον καφέ μας μπορεί να μας φαίνεται άκακο. Στην πραγματικότητα, το μέσο γλύκισμα που θα βρούμε στους φούρνους περιέχει περισσότερη ζάχαρη από όση χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μέρας – μέχρι και 44 γραμμάρια! Η μέση ενήλικη γυναίκα χρειάζεται 24 γραμμάρια το μέγιστο, δηλαδή περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού. Δεν είναι αναγκαίο να αποφύγουμε εντελώς τη ζάχαρη, αν χρειαζόμαστε μια γρήγορη δόση επιπλέον ενέργειας. Για παράδειγμα, λίγη μαύρη σοκολάτα με βρώμη το πρωί είναι και γλυκιά επιλογή, και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τα φρούτα.

Λάθος #3: Τρώμε υγιεινά, αλλά όχι φρούτα και λαχανικά

Καθημερινά, χρειαζόμαστε περίπου 2 κούπες φρούτα και 3 κούπες λαχανικά. Τα ποσοστά των ανθρώπων που όντως καταναλώνουν αυτές τις ποσότητες είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Ακόμα, λοιπόν, και αν το πρωινό μας είναι άκρως υγιεινό (για παράδειγμα, αυγό και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης), το να μην συμπεριλάβουμε μερικά λαχανικά εξακολουθεί να είναι κακό και δεν μας βοηθά να φτάσουμε τον ημερήσιο στόχο μας. Πώς θα το βελτιώσουμε αυτό; Ένα φρούτο με το πρωινό μας, λίγα λαχανικά μέσα στην ομελέτα μας, και μια καλή σαλάτα στο μεσημεριανό.

Λάθος #4: Το πρωινό μας είναι υπερβολικά λιτό

Ένα ελλιπές πρωινό είναι κακό πρωινό. Ο χρόνος πιέζει, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τρώμε ένα ολοκληρωμένο, προσεγμένο γεύμα πριν φύγουμε από το σπίτι. Επιπλέον, διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει πως ένα πρωινό χωρίς να… τσιγγουνευόμαστε θερμίδες, και ένα πιο λιτό δείπνο μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά πιο εύκολα. Προσπαθήστε το πρωινό σας να είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός καθαρής πρωτεΐνης, υγιεινών λιπαρών και σύνθετων υδατανθράκων. Αντί για ένα απλό γιαούρτι, για παράδειγμα, ρίξτε μέσα λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και ένα κομμένο φρούτο. Και φροντίστε το δείπνο σας να μην περιέχει ποτέ διπλάσιες θερμίδες από το πρωινό σας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα