Η νέα διατροφή που αρχίζει να αποκτά κοινό εστιάζει κυρίως σε φυτικές τροφές, που προφυλάσσουν τον οργανισμό μας.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές έρευνες που να μας προσφέρουν επιβεβαιωμένα δεδομένα, φαίνεται πως η Σκανδιναβική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει με το χάσιμο των περιττών κιλών, αλλά και να ρίξουμε την αρτηριακή μας πίεση. Όπως δηλώνει και το όνομά της, η διατροφή βασίζεται σε ντόπιες τροφές που βρίσκουμε στις σκανδιναβικές χώρες—χωρίς να είναι, βέβαια, ενδεικτική του τι καταναλώνουν όντως οι περισσότεροι Σκανδιναβοί σε καθημερινή βάση.

Περιλαμβάνει αρκετά δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι. Πολλά φρούτα, όπως και διάφορα μούρα. Λαχανικά, και ειδικά το λάχανο, και ρίζες όπως οι πατάτες και τα καρότα. Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο κολιός και η ρέγγα, καθώς και όσπρια. Με πιο απλά λόγια, θα λέγαμε ότι η Σκανδιναβική διατροφή μοιράζεται αρκετά από τα στοιχεία της με την Μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ίσως η καλύτερη διατροφή για την πρόληψη των νόσων της καρδιάς. Και οι δύο διατροφές περιέχουν λαχανικά και φρούτα, ψάρι και αυγά σε μέτριες ποσότητες, και περιορισμό των επεξεργασμένων τροφών και του κόκκινου κρέατος.

Σε αντίθεση, όμως, με τη Μεσογειακή διατροφή, που χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο, η Σκανδιναβική δίαιτα χρησιμοποιεί το λάδι κανόλα (κραμβέλαιο), το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει το άλφα-λινονελικό οξύ, ένα φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, με παρόμοια δράση με αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια. Και, μιλώντας για ψάρια, η Σκανδιναβική διατροφή προτείνει τουλάχιστον δύο με τρεις μερίδες σε εβδομαδιαία βάση, για να προσλαμβάνουμε όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στους “καλούς” υδατάνθρακες, με δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στις σκανδιναβικές χώρες, και όλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ένα από τα πράγματα που κάνουν αυτή την δίαιτα ξεχωριστή είναι η έμφαση στην κατανάλωση μούρων. Είναι γνωστό πως τα μούρα, όπως τα blueberries και οι φράουλες βοηθούν στο χάσιμο βάρους, προστατεύουν την καρδιά μας και μας προσφέρουν πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επιπλέον, τα μούρα περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Ένα ακόμα στοιχείο της Σκανδιναβικής δίαιτας που την κατατάσσει αρκετά ψηλά στη λίστα των καλών διατροφών είναι πως μας βοηθά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο… φιλικοί με το περιβάλλον. Οι δίαιτες με βάση τις φυτικές τροφές ξοδεύουν λιγότερους φυσικούς πόρους και δημιουργούν λιγότερη περιβαλλοντική μόλυνση σε σχέση με τις διατροφές που περιέχουν πολύ κρέας. Πάνω από όλα, αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για να επιλέγουμε να τρώμε ντόπια προϊόντα—καθώς, παρ’ όλο που δεν μένουμε στην Σκανδιναβία, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της Σκανδιναβικής δίαιτας στην καθημερινή μας ζωή.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της Σκανδιναβικής δίαιτας στην υγεία της καρδιάς – σε σχέση με τη Μεσογειακή διατροφή, τουλάχιστον – είναι σίγουρα πολύ καλύτερη επιλογή από τη γεμάτη επεξεργασμένες τροφές και κορεσμένα λιπαρά διατροφή που (πολλές φορές αναγκαζόμαστε να) κάνουμε. Συνεπώς, αν τα συστατικά που αναφέραμε παραπάνω σας ενδιαφέρουν, δεν έχετε απολύτως τίποτα να χάσετε δοκιμάζοντας μερικά πιάτα…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο