Αν ζείτε με σκλήρυνση κατά πλάκας, το να έχετε παραπανίσια κιλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο για περισσότερες χρόνιες παθήσεις που θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση της υγείας σας. Οι παρακάτω συμβουλές για να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο σίγουρα θα σας βοηθήσουν…

Πίνετε πολύ νερό

Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό ημερησίως, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και ουρολοιμώξεων, αλλά και για να είστε πάντα ενυδατωμένοι. Αποφεύγετε τα ποτά που σας αφυδατώνουν, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, και προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό.

Πολλά φρούτα και λαχανικά

Προγραμματίστε τα γεύματά σας, προσπαθώντας να ενσωματώσετε όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε. Θα σας γεμίσουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, προλαμβάνοντας την δυσκοιλιότητα και την αυξημένη χοληστερόλη.

Χτίστε δυνατούς μύες

Το να έχετε μυϊκή μάζα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σας βοηθάει να καίτε περισσότερες θερμίδες. Δοκιμάστε ασκήσεις ενδυνάμωσης, με τις συμβουλές του γιατρού σας και ενός ειδικευμένου γυμναστή, ώστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας στις ανάγκες σας.

Χρειάζεστε άλιπη πρωτεΐνη

Για να κάνετε τους μύες σας ακόμα πιο δυνατούς, χωρίς να τρώτε περιττό λίπος, επιλέξτε πηγές άλιπης πρωτεΐνης. Στήθος από κοτόπουλο, τόφου, ψάρια, φασόλια και ασπράδια αυγών, όλα αυτά είναι εξαιρετικά θρεπτικές επιλογές που μπορείτε να εναλλάσσετε μέσα στην εβδομάδα.

Κάντε γυμναστική που σας αρέσει

Για να έχετε καθημερινά το κίνητρο να ασκείστε, διαλέξτε ένα είδος γυμναστικής που σας διασκεδάζει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκεφτείτε μερικές εναλλακτικές, να τις συζητήσετε με τον γιατρό σας και να επιλέξετε την καλύτερη για εσάς!

Προσπαθήστε να είστε δραστήριοι

Η γυμναστική δεν είναι μόνο ασκήσεις και αθλήματα. Μπορείτε να βρείτε απλούς και καθημερινούς τρόπους να συμπληρώνετε τις ώρες άσκησης που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, οι δουλειές του σπιτιού, η περιποίηση των φυτών σας και μια μικρή βόλτα, όλα αυτά είναι μορφές άσκησης.

Μικρά γεύματα

Τα μεγάλα γεύματα δεν ενδείκνυνται για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (αλλά και για κανέναν άλλον, στην πραγματικότητα), καθώς μπορεί να σας κουράσουν. Είναι πολύ καλύτερο να τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για ενέργεια που διαρκεί, για λιγότερες ξαφνικές αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου και για να διατηρείτε τον μεταβολισμό σας δραστήριο.

Μην τρώτε άσκοπα

Όλοι μας το έχουμε κάνει τις στιγμές που πλήτταμε, ή νιώθαμε ανήσυχοι: πιάσαμε ένα σνακ, αρχίσαμε το μασούλημα και καταλήξαμε να τρώμε όλη τη συσκευασία—παίρνοντας πολλές άχρηστες θερμίδες. Πολλές από εκείνες τις φορές που θα νιώσετε ότι πεινάτε, μπορεί στην πραγματικότητα να διψάτε. Επιπλέον, αν χρειάζεστε μικρά σνακ, μια καλή ιδέα είναι να έχετε πάντα στο ψυγείο έτοιμα πακετάκια με κομμένα φρούτα και λαχανικά.

Καταγράψτε τη δραστηριότητά σας

Υπάρχουν αρκετές συσκευές και apps που μπορούν να σας βοηθήσουν να βλέπετε πόσο ακριβώς περπατήσατε και πόσες θερμίδες έχετε κάψει. Επιπλέον, θα μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο γυμναστικής σας, όπως και να θέσετε καλύτερα πιο υψηλούς – αλλά συνάμα ρεαλιστικούς – στόχους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο