Πολλές φορές, όταν κάποιος θέλει να χάσει κιλά, σκέφτεται πως πρέπει να χάσει όσο περισσότερα γίνεται, στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να το καταφέρουμε αυτό είναι να κόψουμε τους υδατάνθρακες. Δημοφιλής, αλλά όχι πάντα σωστός, θα πούμε εμείς.

Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς μας παρέχουν την αναγκαία ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό να τους περιορίσουμε όταν θέλουμε να χάσουμε περιττά κιλά, όπως και ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιλέγουμε σωστά τους υδατάνθρακες που βάζουμε στον οργανισμό μας.

Μια καλή αρχή για να χάσουμε κιλά είναι να περιορίσουμε γενικά τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Υπολογίστε γύρω στις 1100 θερμίδες ημερησίως—με μικρές παρεκκλίσεις, φυσικά, αναλόγως το μενού.

Έπειτα, η καθημερινή σας δόση σε υδατάνθρακες πρέπει να είναι γύρω στα 88 με 120 γραμμάρια—ή, εναλλακτικά, 42% με 53% των θερμίδων σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τη ζάχαρη, τις επεξεργασμένες τροφές και τις πατάτες—αν και οι πατάτες αποτελούν θέμα έντονης συζήτησης στους κύκλους των διατροφολόγων. Από τη μία πλευρά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά τα θρεπτικά συστατικά τους είναι σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι γλυκοπατάτες έχουν πολύ πιο πλούσιο διατροφικό προφίλ.

Επιπλέον, πρέπει να φροντίσετε η διατροφή σας να περιέχει πολλές πηγές πρωτεΐνης. 100 με 120 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή 35% με 46% των θερμίδων σας πρέπει να είναι πρωτεΐνες. Από κρέας, επιλέξτε άλιπες πηγές, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, αλλά μην παραμελείτε τα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, καθώς και τα αυγά.

Όσον αφορά τα λιπαρά, η κατανάλωση δεν πρέπει να είναι μεγάλη και πρέπει να εστιάζετε στα καλά, υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο σολομό και στον τόνο, αλλά και στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο.

Οι δίαιτες που υπόσχονται πολλά χαμένα κιλά σε λίγο χρόνο δεν γίνεται να διατηρηθούν για αρκετό καιρό και σύντομα οι περισσότεροι δεν αντέχουν την πίεση και υποκύπτουν ξανά στην κακή διατροφή. Στο παραπάνω πρόγραμμα που δώσαμε, για παράδειγμα, είναι σχετικά πιο εύκολο να παραμείνουμε πιστοί, αλλά πρέπει να υπολογίζουμε πάντα και άλλους παράγοντες, όπως την άσκηση. Το να χάσουμε κιλά δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το να μετράμε τις θερμίδες μας. Έχει να κάνει με το να δραστηριοποιηθούμε και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, για να κάνουμε πιο σωστές επιλογές. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να αποκλείουμε εντελώς από τη διατροφή μας ολόκληρες ομάδες θρεπτικών συστατικών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέγουμε τις σωστές τροφές, να ελέγχουμε το μέγεθος των μερίδων μας και να ασκούμαστε τακτικά, για να κατακτήσουμε (και να διατηρήσουμε) το σώμα των ονείρων μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία