Ας βγάλουμε πρώτα από την μέση τον μεγαλύτερο μύθο που ακούγεται για το αδυνάτισμα: δεν μπορεί να συμβεί γρήγορα. Ή, καλύτερα, κάθε μέθοδος που μπορεί να κάνει τα αποτελέσματά της αισθητά γρήγορα, είναι μάλλον καταστροφική για τον οργανισμό μας. Το αδυνάτισμα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί κόπο και αρκετή υπομονή.

Και επειδή συνεχώς διαβάζουμε για όλο και πιο extreme μεθόδους να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, όλο και πιο γρήγορα, ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, και να διώξουμε μια και καλή από το μυαλό μας τους παρακάτω μύθους.

Μύθος #1: Όχι πλέον σνακ

Ίσως από τα πρώτα πράγματα που θα μας πει κάποιος “ειδικός” του ταχύτερου αδυνατίσματος θα ήταν να σταματήσουμε να τρώμε σνακ και να μείνουμε πιστοί στα κυρίως γεύματά μας. Αυτό, όμως, είναι αντιπαραγωγικό σε πολλά επίπεδα. Αρχικά, τα σνακ μέσα στην ημέρα πρακτικά καταμετρούνται μέσα στα γεύματα που πρέπει να καταναλώσουμε. Έπειτα, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα τρία μεγάλα γεύματα της ημέρας, και μας διατηρούν χορτασμένους, ώστε να μην καταλήξουμε το βράδυ, έχοντας μείνει όλη μέρα νηστικοί, να τρώμε υπερβολικά. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην ποιότητα των σνακ που επιλέγουμε αντί, για παράδειγμα, να φάμε ένα γλυκό, να προτιμήσουμε ένα φρέσκο φρούτο, μια μικρή μερίδα γιαούρτι ή μερικούς ξηρούς καρπούς.

Μύθος #2: Ποτέ ξανά fast food

Πώς θα αντιδρούσατε αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά να μην χαλάτε και την παρέα αν αποφασίσουν να φάνε έξω; Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε fast foods είναι να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι και trans λιπαρά. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι αλυσίδες fast food προσφέρουν σαλάτες – αποφύγετε τα dressings – και κοτόπουλο, και όχι μόνο τηγανητό ή πανέ. Επιλέξτε ψητό φιλέτο. Αν υπάρχει ψωμί, επιλέξτε ολικής, και αν επισκεφθείτε κάποιο μαγαζί που σας αφήνει να φτιάξετε το δικό σας σάντουιτς, προσπαθήστε να το γεμίσετε με πολλά λαχανικά, κάποια πηγή καλής πρωτεΐνης (φιλέτο κοτόπουλο, αυγό, τόνο/σολομό) και, αν θέλετε, ένα υγιεινό spread όπως το γκουακαμόλε.

Μύθος #3: Κακοί υδατάνθρακες

Από τους πιο επίμονους μύθους. Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει ότι ένας έξυπνος τρόπος να χάσει γρήγορα κιλά είναι να αφαιρέσει εντελώς τους υδατάνθρακες από την καθημερινότητά του. Άρα, υποθέτουμε ότι κι εμείς δεν θα σταματήσουμε να το λέμε: οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίο κομμάτι κάθε ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι η πρωταρχικής πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να καταναλώνουμε υδατάνθρακες καλής ποιότητας (σύνθετους, δηλαδή), όπως αυτούς που βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης. Πρέπει να αποφεύγουμε την ζάχαρη, και να τρώμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να βγάζουμε εντελώς από την καθημερινή μας ζωή μια ολόκληρη διατροφική ομάδα.

Μύθος #4: Μηδενικές ή αρνητικές θερμίδες

Υπάρχουν αρκετά αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν υπάρχουν τροφές που μπορούν να κάνουν τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί πιο έντονα, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν είναι κάτι που θα μεταμορφώσει την ζωή μας. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις τροφές (τα καυτερά πιπέρια που περιέχουν καψαϊκίνη, για παράδειγμα) είναι πολύ υγιεινές και πρέπει να τις καταναλώνουμε ούτως ή άλλως. Από την άλλη πλευρά, αν θέλουμε πραγματικά να δραστηριοποιήσουμε περισσότερο τον μεταβολισμό μας, η καλύτερη επιλογή που έχουμε είναι οι ασκήσεις με βάρη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς