Οι φλεγμονές στον οργανισμό μας ευθύνονται για πολλές παθήσεις που μας βασανίζουν, μέσα στις οποίες είναι η παχυσαρκία της κοιλιακής χώρας, η ανοχή στην ινσουλίνη, η υπεργλυκαιμία και η υπέρταση.

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τις φλεγμονές είναι να ακολουθούμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, όπως και να χάσουμε τα περιττά κιλά. Η Μεσογειακή Διατροφή, για παράδειγμα, θεωρείται από τις καλύτερες αντιφλεγμονώδεις διατροφές παγκοσμίως, σε σχέση με τις δυτικές διατροφές, που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά από επεξεργασμένες τροφές. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις καλύτερες τροφές που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονές.

Φρούτα και λαχανικά

Όπως γνωρίζουμε, αν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, τότε έχουμε να κερδίσουμε σημαντικά οφέλη. Και όσο πιο… πολύχρωμα είναι τα πιάτα που ετοιμάζουμε, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά λαμβάνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαφορετικές χρωστικές των φρούτων και λαχανικών είναι χημικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το λυκοπένιο, για παράδειγμα, δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, το β-καροτένιο δίνει το χρώμα του στα καρότα και στην κολοκύθα. Στα φρούτα, βρίσκουμε τις ανθοκυανίνες, που είναι κόκκινες ή μωβ, και υπάρχουν στα κεράσια και στα blueberries.

Βότανα και μπαχαρικά

Τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτό όμως δεν τα σταματά από το να προστατεύουν την υγεία μας. Μας βοηθούν να χαμηλώσουμε τη χοληστερόλη μας και την αρτηριακή μας πίεση, όπως και να ρυθμίσουμε καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα μας. Και, ακόμα καλύτερα, όταν τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας, αντικαθιστούν το βλαβερό αλάτι.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, μέσα σε όλα τα καλά που μας προσφέρουν, ελαττώνουν την κυκλοφορία φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα. Βάλτε στόχο να τρώτε περίπου 30 γραμμάρια ημερησίως, όπως αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και φιστίκια.

Όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, δεν ανεβάζουν το σάκχαρο, και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ίδιο ισχύει και με τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, η σίκαλη και η κινόα.

Τροφές με καλά λιπαρά

Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο περιέχουν όλα σούπερ υγιεινά και απαραίτητα λιπαρά για τον οργανισμό μας, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά είναι και χορταστικά—συνεπώς, αναγκαία για μια ισορροπημένη διατροφή. Οι διαιτολόγοι συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον δύο γεύματα με ψάρι την εβδομάδα, να προσθέτουμε ξηρούς καρπούς στις σαλάτες μας, και – προφανώς – να μαγειρεύουμε μόνο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Αυτές οι τροφές περιέχουν πολυφαινόλες, κατεχίνες και ρεσβερατρόλη—ισχυρά αντιοξειδωτικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το παρακάνουμε. Το κόκκινο κρασί είναι αλκοολούχο ποτό, και το αλκοόλ είναι τοξίνη. Το κακάο (η μαύρη σοκολάτα, δηλαδή) περιέχει πολλές θερμίδες. Ευτυχώς, το πράσινο τσάι μπορούμε να το απολαμβάνουμε συχνά, και μαζί όλα τα οφέλη του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο