Ιδανικά, παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα πρέπει να καταναλώνουν καθόλου καφεΐνη.

Γνωρίζουμε τώρα ότι η καφεΐνη δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών αλλά παρόλα αυτά αποτελεί φάρμακο και είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι προσεκτικοί σχετικά με αυτά που καταναλώνουν τα παιδιά.

Ωστόσο, αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Ενώ έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στα παιδιά, ο καφές και τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην ομάδα κάτω των 18 ετών.

Τα ενεργειακά ποτά, που συχνά έχουν γλυκιά και ελκυστική γεύση για τα παιδιά, αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε προειδοποίηση το 2011, σημειώνοντας ότι παιδιά και έφηβοι δεν θα πρέπει να τα καταναλώνουν.
Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό.

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό του παιδιού

Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί στα επείγοντα βλέπουν περισσότερα περιστατικά υπερβολικής δόσης καφεΐνης-που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα χάπια καφεΐνης, τα συμπληρώματα καφεΐνης για την άσκηση και η αγνή σκόνη καφεΐνης που μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και ροφήματα.

Η κατανάλωση καφεΐνης από τον ζεστό καφέ, συνήθως γίνεται σε αρκετά μεγάλο διάστημα. Το χάπι ή η σκόνη καφεΐνης αποτελεί σοκ για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Άλλη ανησυχία είναι η νέα τάση των εφήβων να συνδυάζουν ενεργειακά ποτά με αλκοόλ.
Η καφεΐνη μειώνει την αίσθηση του μεθυσιού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές και λήψη κακών αποφάσεων.

Στις συνήθεις παρενέργειες της καφεΐνης περιλαμβάνονται η νευρικότητα, το ‘’χαλασμένο’’ στομάχι, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και παλμοί και προβλήματα με τον ύπνο και τη συγκέντρωση. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να παρεμβληθεί με ορισμένα φάρμακα.
Πιο σοβαρά συμπτώματα που συνδέονται με μεγάλη δόση καφεΐνης είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η υπερβολική ανησυχία, η συχνουρία, η ταχυπαλμία και η αρρυθμία. Η υπερβολική δόση μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, όπως σπασμούς και ανακοπή. Ωστόσο είναι σπάνιες.

Διάλογοι καφεΐνης

Τα παιδιά που βλέπουν οι γιατροί στα επείγοντα και έχουν λάβει μεγάλη δόση καφεΐνης συνήθως έχουν προϋπάρχον πρόβλημα.
Αν έχουν πρόβλημα άγχους, καρδιάς η νευρικού συστήματος, τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης εντείνουν τα συμπτώματα.
Επομένως ποιο είναι το καλύτερο σχέδιο για τους γονείς; Κρατήστε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας- να μιλάτε για τους κινδύνους της καφεΐνης με τον ίδιο τρόπο που μιλάτε για τους κινδύνους του καπνίσματος.

Με μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να είστε ρεαλιστές. Πιθανόν θα καταναλώνουν καφεΐνη αλλά θα πρέπει να τα επιβλέπετε. Προσέξτε τι φυλάτε στο σπίτι. Ακόμα και το εμφιαλωμένο παγωμένο τσάι και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν καφεΐνη.
Ενήλικες και παιδιά έχουν ποικίλα επίπεδα ευαισθησίας στην καφεΐνη, η οποία μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό 4 έως 6 ώρες.
Να γνωρίζετε ότι το βάρος, τα φάρμακα και η γενική υγεία μπορούν να παίξουν ρόλο στον τρόπο που σας επηρεάζει η καφεΐνη. Ακόμα και αν μπορείτε να πιείτε δυο φλιτζάνια καφέ το πρωί αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και ο έφηβος- ή θα έπρεπε.

Τα ναι και τα όχι για τους γονείς

  • Να γνωρίζετε πόση καφεΐνη περιέχεται σε κάθε ρόφημα που καταναλώνει το παιδί
  • Να μιλάτε στα παιδιά σας για την καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο που συζητάτε για το κάπνισμα και το ποτό
  • Να είστε καλό παράδειγμα. Αν περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης –και μιλήσετε στο παιδί σας για το λόγο που το κάνετε-δίνετε παράδειγμα της κατανάλωσης με μέτρο
  • Να μην υποθέτετε ότι τα φαινομενικά καλά ροφήματα, όπως το συσκευασμένο τσάι ή το παγωμένο latte δεν έχουν πολύ καφεΐνη. Οι ποσότητες μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, τη μάρκα και τη μερίδα
  • Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια (αυπνία, ανησυχία) ότι το παιδί καταναλώνει πολλή καφεΐνη
  • Μην ξεχνάτε τη ζάχαρη. Πολλά ροφήματα με καφεΐνη περιέχουν επίσης θερμίδες από ζάχαρη που μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και χαλασμένα δόντια.

Ασφαλή καθημερινά επίπεδα καφεΐνης

  • Ενήλικες : 300-400 mg
  • ΄Εφηβοι: 100 mg
  • Παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών: 85 mg
  • Παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών: 62.5 mg
  • Παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών: 45 mg

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία