Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα του παιδιού – είναι εξίσου καλή και για το μυαλό. Με τα σωστά τρόφιμα, μπορεί να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία, όπως και η μνήμη και η συγκέντρωση. Όπως το σώμα έτσι και το μυαλό απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και τα παρακάτω δέκα τρόφιμα ίσως είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί σας.

Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που είναι αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Αν το παιδί σας λαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες από αυτά τα λιπαρά, οι νοητικές του δεξιότητες μπορούν να βελτιωθούν. Ένα σάντουιτς σολομού, με ψωμί ολικής άλεσης, είναι πολύ καλή και υγιεινή εναλλακτική για απογευματινό σνακ μετά το σχολείο.

Αυγά

Τα αυγά είναι εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης, και ο κρόκος τους περιέχει χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη δυνατής μνήμης. Συμπεριλάβετε το αυγό στο πρωινό σας, μαζί με λαχανικά, για μια γερή δόση ενέργειας.

Φυστικοβούτυρο

Τα παιδιά λατρεύουν το φυστικοβούτυρο, άρα δεν θα είναι δύσκολο να τα πείσετε να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Είναι γεμάτο με πολύτιμη βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες των νεύρων. Επίσης, περιέχει θειαμίνη, που είναι εξίσου καλή για το μυαλό και μας γεμίζει με ενέργεια. Συνδυάστε το με μια μπανάνα σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, για να ξεκινήσετε νόστιμα την ημέρα σας.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν σιγά-σιγά να αντικαταστήσουν τα επεξεργασμένα δημητριακά στο σπίτι σας. Η ενέργεια που μας δίνουν, σε συνδυασμό με τις φυτικές τους ίνες, μας κάνει να αισθανόμαστε χορτασμένοι για αρκετή ώρα. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την προφύλαξη και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Βρώμη

Άλλη μια υπέροχη ιδέα για πρωινό που θα βοηθήσει το παιδί να ξεκινήσει δυναμικά την ημέρα του (όπως και τους γονείς). Η βρώμη είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, που θα κρατήσουν το παιδί χορτάτο για περισσότερη ώρα, ώστε να μην αναγκαστεί να πέσει στην εύκολη λύση του junk food, και περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ψευδάργυρο, για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Συνδυάστε τη βρώμη με οποιοδήποτε φρούτο θέλετε, όπως μήλα, μπανάνες ή μούρα. Και για λίγη έξτρα ενέργεια (και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά) ρίξτε από πάνω και μερικούς ξηρούς καρπούς!

Μούρα

Τα μούρα μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη, και είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως και πολύ γενναιόδωρες δόσεις φυτικών ινών. Τα μικρά σποράκια τους περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Φράουλες, βατόμουρα… όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους, τόσο πιο θρεπτικά (και νόστιμα) είναι, και μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, ή μέσα σε ένα χορταστικό smoothie.

Φασόλια

Ένας καλός λόγος για να αγαπήσει το παιδί σας την παραδοσιακή φασολάδα: τα φασόλια περιέχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά! Έχουν πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες – οι οποίοι δεν προσφέρουν απλά κενές θερμίδες, όπως οι απλοί υδατάνθρακες της ζάχαρης – καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα κόκκινα φασόλια, επιπλέον, περιέχουν περισσότερα λιπαρά ωμέγα-3 από άλλες κατηγορίες. Σαν εναλλακτική στη σούπα, μπορείτε να προσθέσετε τα φασόλια σαν συστατικό στις περισσότερες σαλάτες, ή ακόμα και σε μια ομελέτα.

Πολύχρωμα λαχανικά

Τα λαχανικά με πλούσιο, βαθύ χρώμα είναι σχεδόν όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, για να προφυλάσσουν τον εγκέφαλο. Μάθετε στο παιδί σας να τρώει ντομάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθι, καρότα και σπανάκι. Επειδή δεν είναι λίγα τα παιδιά που δεν… λατρεύουν και τόσο τα λαχανικά, μπορείτε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους να τους τα σερβίρετε. Προσθέστε τα μέσα σε μια σάλτσα με τα μακαρόνια, στη σούπα, ή σε ένα smoothie. Για απογευματινό σνακ, αντικαταστήστε τα πατατάκια με ψητή γλυκοπατάτα ή μερικά baby καρότα.

Γάλα και γιαούρτι

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη ιστών στον εγκέφαλο, νευροδιαβιβαστών και ενζύμων, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές αυτών των συστατικών. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά προσφέρει πρωτεΐνη και βιταμίνη D. Επιπλέον, προσθέστε στο απογευματινό του παιδιού σας λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά. Είναι νόστιμο και υγιεινό.

Καθαρό μοσχαρίσιο κρέας

Ίσως η καλύτερη πηγή σιδήρου σε σχέση με άλλα κρεατικά. Ο σίδηρος βοηθά το παιδί να διατηρήσει την ενέργειά του και να παραμείνει συγκεντρωμένο στο σχολείο. Επιπλέον, αυτό το κρέας είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, που ενισχύει την μνήμη. Ένα καλομαγειρεμένο, άπαχο φιλέτο ή ένα burger είναι πολύ καλές επιλογές!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου