Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι η βρώμη μπορεί να ρίξει τα επίπεδα χοληστερόλης, και πως η σοκολάτα είναι καλή για την καρδιά. Σε τι βαθμό είναι όμως αληθινές αυτές οι δηλώσεις; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μύθους και αλήθειες για τα τρόφιμα που μπορούν να κάνουν καλό (και κακό) στην καρδιά μας.

Αρχικά, για να έχουμε μια υγιή καρδιά, πρέπει να υπολογίσουμε διάφορους παράγοντες, μέσα στους οποίους είναι και τα επίπεδα χοληστερόλης μας. Η χοληστερόλη ταξιδεύει μέσα στο σώμα και βοηθάει στη δημιουργία ορμονών και άλλων συμβάλλουν που βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Υπάρχουν, όμως, δύο είδη χοληστερόλης: η HDL και η LDL. Η πρώτη αναφέρεται συνήθως ως “καλή” χοληστερόλη, ενώ η LDL θεωρείται “κακή”. Προσπαθώντας να μειώσουμε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, συνεπώς, κάνουμε μια πολύ καλή κίνηση για την υγεία της καρδιάς μας.

Όντως βοηθά η βρώμη;

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τα άμεσα αποτελέσματα που έχει η βρώμη στον οργανισμό μας, και ανακαλύφθηκε πως τα επίπεδα LDL χοληστερόλης μειώνονταν στους ανθρώπους που απολάμβαναν το υγιεινό δημητριακό καθημερινά. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως αυτό συμβαίνει λόγω μιας διαλυτής ίνας που περιέχει η βρώμη, της β-γλυκάνης. Για να φτάσουμε, όμως, στα σωστά επίπεδα β-γλυκάνης, πρέπει να τρώμε περίπου μιάμιση κούπα μαγειρεμένης βρώμης και τρεις κούπες έτοιμης βρώμης.

Γιατί αγαπάμε τους ξηρούς καρπούς;

Παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, στην οποία παίζει ρόλο η LDL χοληστερόλη. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, λιπαρά ωμέγα-3 και πολλά άλλα πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Φυσικά, πρέπει να τρώμε ξηρούς καρπούς με μέτρο. Μια χούφτα κάθε μέρα είναι αρκετή για να μας δώσει όσα χρειαζόμαστε, χωρίς τα περιττά κιλά.

Η αξία του ελαιόλαδου

Όπως υπάρχουν διαφορετικά είδη χοληστερόλης, έτσι υπάρχουν και διαφορετικά είδη λιπαρών. Κάποια από αυτά τα λιπαρά μπορούν να μας βοηθήσουν να ελαττώσουμε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας: τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης.

Ο μύθος του κακού αυγού

Φαίνεται πως συνέχεια προσπαθεί να αμφισβητηθεί η αξία του αυγού, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Και όμως, η διατροφική χοληστερόλη δεν επιδρά ιδιαίτερα στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού – με τον ίδιο τρόπο που επιδρούν τα κορεσμένα λιπαρά, τουλάχιστον. Συνεπώς, το αυγό είναι μια πάρα πολύ υγιεινή επιλογή για τα γεύματά μας.

Τι συμβαίνει με τη σοκολάτα;

Θα ήταν πραγματικά τέλειο αν μπορούσαμε να φάμε λίγη σοκολάτα και να προφυλάξουμε την υγεία της καρδιάς μας. Δυστυχώς, είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η σοκολάτα όντως βοηθάει την καρδιά. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες μελέτες έχουν προτείνει πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει μικρά οφέλη, τα οποία όμως χάνονται μέσα στην υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και λιπαρών.

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει κάποια άμεση λύση για να μειώσουμε την κακή χοληστερόλη μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε πιστοί σε μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως και να μένουμε μακριά από λιπαρά γλυκά και σνακ, που είναι φορτωμένα με περιττές θερμίδες, λιπαρά και αλάτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό