Η καλή υγεία της καρδιάς μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διατροφή. Συνεπώς, πρέπει να φροντίζουμε να τρεφόμαστε σωστά Παρακάτω έχουμε μερικές έξυπνες προτάσεις για αλλαγές στη διατροφή που θα βοηθήσουν την καρδιά σας να είναι υγιής.

Ψάρια ψητά

Το πώς επιλέγουμε να μαγειρέψουμε τα ψάρια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αντί να τα τηγανίζουμε, τα ψήνουμε ή τα μαγειρεύουμε στο γκριλ. Τα πιο μαλακά ψάρια, καλύτερα να γίνονται στο φούρνο, ενώ τα πιο σφιχτά στο γκριλ. Σε σχέση με τα τηγανιτά, γλιτώνουμε πολλές θερμίδες, αλλά κυρίως όλα τα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά.

Γιαούρτι αντί για μαγιονέζα

Αν φτιάχνουμε μια σαλάτα με τόνο ή κοτόπουλο, αντικαθιστούμε την παχυντική μαγιονέζα με άπαχο γιαούρτι. Όχι μόνο παίρνουμε λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά λαμβάνουμε και περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Χρησιμοποιούμε λιναρόσπορο

Δεν χρειάζεται να στερηθούμε λίγα φρεσκοψημένα μπισκότα: αντί να χρησιμοποιήσουμε αυγά, ανακατεύουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο με λίγη baking powder σε 3 κουταλιές της σούπας νερό και προσθέτουμε φυτικές ίνες στο γλύκισμά μας!

Τρώμε πιο υγιεινά φρούτα

Τα φρούτα είναι διατροφικοί θησαυροί. Φυτικές ίνες, σύνθετοι υδατάνθρακες και όχι πολλές θερμίδες. Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και όχι κονσέρβες που μπορεί να περιέχουν σιρόπι.

Πορτοκάλι, όχι πορτοκαλάδα

Μάλλον θα ήταν καλύτερο να μην στύβουμε τα πορτοκάλια μας – και προφανώς να μην αγοράζουμε έτοιμους, συσκευασμένους χυμούς. Συγκριτικά, ένα ποτήρι χυμού περιέχει σχεδόν 21 γραμμάρια ζάχαρης και σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες. Ένα μεγάλο πορτοκάλι περιέχει λιγότερη ζάχαρη και εξαπλάσια ποσότητα φυτικών ινών.

Λουκάνικο; Μόνο γαλοπούλα!

Αν νιώθετε πως θέλετε να μαγειρέψετε κάτι που χρειάζεται λουκάνικο επιλέξτε γαλοπούλας. Σιγοψήστε το με φασόλια και λαχανικά, που θα σας προσφέρουν πολύτιμες φυτικές ίνες και θα γλιτώσετε τα πολλά κορεσμένα λιπαρά που έχει το χοιρινό λουκάνικο.

Εναλλακτικές… παγωμένες νοστιμιές

Αντί να αναζητήσετε καταφύγιο στο παγωτό, μισή κούπα κατεψυγμένα blueberries με λίγο άπαχο γιαούρτι θα σας τονώσουν και θα σας γεμίσουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Επίσης, τα blueberries περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με κίνδυνο για την καρδιά [μελέτη]
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Eνόχληση, πόνος, κάψιμο, ερεθισμός λαιμού και άνοιξη