Της Τσάκου Εύας, Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος,
Σύμβουλος επικοινωνίας medNutrition.gr

Το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι η ενυδάτωση. Οι απώλειες νερού από το σώμα μας τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού είναι αυξημένες και αυτό είναι εύκολα αντιληπτό και από την έντονη εφίδρωση. Όσο πιο υγρό και ζεστό είναι το περιβάλλον τόσο πιο έντονη είναι. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η έντονη δίψα, ο πονοκέφαλος, η κούραση, η ζαλάδα κ.ά. Το αίσθημα της δίψας είναι το πρώτο καμπανάκι που μας χτυπάει ο οργανισμός μας ότι ήδη είμαστε ήπια αφυδατωμένοι! Τί μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να προλάβετε την αφυδάτωση; Οι συστάσεις αναφέρουν την πρόσληψη τουλάχιστον 2-2,5lt υγρών/ημέρα. Σίγουρα το πρώτο ενυδατικό υγρό είναι το νερό. Ακολουθούν το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και οι χυμοί φρούτων.

Πέρα από την πρόσληψη νερού και ροφημάτων, ένα 20% των υγρών, το προσλαμβανουμε από τα στερεά τρόφιμα. Τα πιο ενυδατικά είναι τα
φρούτα και τα λαχανικά (90-97% υγρό) που έχουν και απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στην παραλία μπορεί κάποιος να έχει μαζί του κάποιο φρούτο εποχής, στικς λαχανικών, όπως καρότο και αγγουράκι ή γιαούρτι στο οποίο μπορεί να ρίξει ένα φρούτο.

Η κατανομή των γευμάτων είναι σημαντική. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος να κάνει 5-6 γεύματα, αλλά τα 3 κύρια γεύματα είναι καλό να διατηρούνται. Το πρωί ξεκινάμε πάντα με ένα καλό πρωϊνό και προσέχουμε τα επόμενα δύο γεύματα, μεσημεριανό και βραδυνό, να μην είναι βαριά.

Καλό είναι να αποφύγετε τις πολλές σάλτσες, τα τηγανιτά και με πολλά καρυκεύματα φαγητά. Φροντίστε να υπάρχει πάντα σαλάτα στο τραπέζι και να μην υπερβαίνετε την μία μερίδα. Ένας καλός οδηγός είναι να βάζετε ό,τι θέλετε να φάτε σε ένα πιάτο και να μην το ξαναγεμίσετε.

Κανονίστε έτσι το πρόγραμμά σας ώστε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό ή το παραδοσιακό γλυκό του νησιού που επισκέπτεστε.
Καταναλώστε λίγο μικρότερη ποσότητα βραδινού φαγητού και αφήστε χώρο για το γλυκό. Προσοχή χρειάζεται στη συχνότητα, ώστε να αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση γλυκού.

Για να απολαύσετε τις διακοπές σας και ταυτόχρονα να μην ανησυχείτε για το σωματικό βάρος, ακολουθήστε τα παραπάνω και φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα κάποιο υγρό και σνακ ή ελαφριά γεύματα, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και οργανωμένοι.

Ιδανικά σνακ παραλίας είναι:

  • 2 φρούτα εποχής και 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
  • 1 χυμός φρούτου και ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα
  • 2 φρούτα εποχής και 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
  • 1 φλιτζάνι παγωτό γιαούρτι, χαμηλό σε λιπαρά, με φρούτα
  • 5 κρακεράκια ή κριτσίνια πολύσπορα με 1φλ. στικς λαχανικών
  • Σάντουιτς ολικής με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά
  • Κουλουράκι Θεσσαλονίκης και 2 φρούτα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’