Η εορταστική μας διάθεση κορυφώνεται καθώς μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά! Εν αναμονή των ημερών αυτών οι προσκλήσεις για φαγητό είναι αρκετές!

Το γεγονός ότι προσέχουμε τη διατροφή μας ή ότι δεν θέλουμε να αυξήσουμε το βάρος μας τις γιορτές δεν πρέπει να μας περιορίζει λέγοντας όχι στις προσκλήσεις! Να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν λύσεις για να απολαύσουμε τις γιορτές με φίλους και συγγενείς σε συνδυασμό με τα γιορτινά πιάτα!

Επομένως, αυτό που μπορούμε να πράξουμε είναι να φτιάξουμε το δικό μας πιάτο προσθέτοντας σε αυτό 1/2 ποσότητα σαλάτας, 1/4 ποσότητα από πρωτεΐνη και το υπόλοιπο 1/4 ποσότητα από κάτι αμυλούχο! Φυσικά, μία καλή συμβουλή είναι να επιλέξουμε το ένα από τα δύο κυρίως μας γεύματα να είναι κάτι ελαφρύ, ώστε να μπορούμε να φάμε στο γιορτινό τραπέζι με άνεση. Επίσης, αν έχουμε δυνατότητα επιλογής φαγητού ή είμαστε εμείς αυτοί που θα ετοιμάσουμε το εορταστικό μενού… μπορούμε να επιλέξουμε τα παρακάτω γιορτινά πιάτα με τις λιγότερες θερμίδες

Σαλάτα…

Σημαντικό είναι το γεύμα μας να συνοδεύεται πάντα με σαλάτα, να ξεκινάμε με αυτή γιατί μας προσδίδει την αίσθηση κορεσμού και δεν επιθυμούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Επιπλέον, μάς παρέχει λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες και μέταλλα! 

Μπορούμε να επιλέξουμε πράσινα ανάμεικτα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, iceberg), τα οποία να συνδυάσουμε με αποξηραμένα ή ωμά φρούτα, ξηρούς καρπούς και τυρί με χαμηλά λιπαρά (π.χ κατίκι, μυζήθρα). Επίσης, ψητά λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, κολοκυθάκι, μελιτζάνα) με λίγο ελαιόλαδο (πλούσιο σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και ελαϊκό οξύ) και βαλσάμικο ξύδι ή χαρουπόμελο! Μια άλλη επιλογή είναι τα βραστά λαχανικά, όπως παντζάρια (πλούσια σε βιταμίνη C, A, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο) με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και καρύδια! Αποφεύγουμε να προσθέσουμε σως που περιέχει μαγιονέζα, η οποία είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά και την αντικαθιστούμε με σως γιαουρτιού χαμηλά σε λιπαρά.

Σούπα…

Η επιλογή της σούπας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αίσθηση ζέστης έναντι του κρύου, το χειμώνα! Επίσης, αποτελεί πηγή πρόσληψης υγρών συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού! Η μανιταρόσουπα και η κολοκυθόσουπα αποτελούν πιάτα γιορτινά με λίγες θερμίδες! Στις σούπες να μην προσθέσετε ως λιπαρή ύλη κρέμα γάλακτος, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες αλλά ελαιόλαδο! 

Τα μανιτάρια μάς προσδίδουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε νερό, μάς παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικές ίνες και είναι χαμηλά σε απλά σάκχαρα! Από την άλλη, η γλυκιά κολοκύθα μάς προσδίδει λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α (αντιοξειδωτικές, ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα) και κάλιο (ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και καλή λειτουργία της καρδιάς).

Γαλοπούλα…

Η γαλοπούλα αποτελεί μία από τις top επιλογές για το τραπέζι των Χριστουγέννων! Όταν μαγειρευτεί ψητή (λευκό κρέας, χωρίς πέτσα) μάς αποδίδει λίγες θερμίδες! Μάς προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο (έναντι της αναιμίας), φώσφορο (δομικό συστατικό των οστών και δοντιών), κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β6, Β12: βοηθούν στη λειτουργία των νευρώνων). Μπορείτε να τη συνδυάσετε με ψητά λαχανικά ή αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σίδηρο) ή κάστανα (περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) ή καστανό ρύζι (ριζότο, πλούσιο σε φυτικές ίνες) ή ψητή πατάτα (με τη φλούδα, περιέχει βιταμίνη C και κάλιο)!

Κοτόπουλο…

Το κοτόπουλο (λευκό κρέας, χωρίς πέτσα) αποτελεί μία εξίσου καλή επιλογή, χαμηλότερου κόστους έναντι της γαλοπούλας. Το μαγειρεύουμε και εκείνο ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα, συνοδεύοντάς το με πατάτα ψητή ή καστανό ρύζι ή ψητά λαχανικά ή αποξηραμένα φρούτα. Επίσης, κατά το ψήσιμό του μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό πορτοκάλι ή μέλι μαζί με το ελαιόλαδο! Επιπλέον, μπορεί να μαγειρευτεί ως σούπα με ρύζι ή ρολό κοτόπουλο! Το κοτόπουλο μάς παρέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τη γαλοπούλα.

Χοιρινό…

Προτιμήστε χοιρινό φιλέτο ή ψαρονέφρι, που είναι τα πιο άπαχα μέρη του χοιρινού! Στην πιο απλή του μορφή, δηλαδή ψητό, μάς αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες, όπου μπορείτε να το συνοδέψετε, όπως και τα παραπάνω κρέατα, με αποξηραμένα φρούτα ή ψητά λαχανικά ή καστανό ρύζι ή πατάτα ψητή! Να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω μέρη του χοιρινού μάς προσδίδουν λίγες θερμίδες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο (συμβάλλει στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού), σελήνιο (αντιοξειδωτικό, έναντι καρκίνων) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12).

Μοσχάρι…

Προτιμήστε φιλέτο μοσχάρι που είναι το πιο άπαχο μέρος του μοσχαριού, το οποίο θα ψήσετε στο φούρνο με πατάτες ή/ κ δαμάσκηνα ή μπορείτε να το συνοδέψετε με ψητά λαχανικά ή καστανό ρύζι! Επίσης, το φιλέτο μοσχάρι μάς παρέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το χοιρινό αλλά περιέχει περισσότερο λίπος (ενδομυϊκό) και σίδηρο.

Γλυκά…

Σε κάθε εορταστικό τραπέζι υπάρχει το γλυκό! Αυτό που μπορούμε να επιλέξουμε από τα γιορτινά μας γλυκά είναι σοκολατάκι με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα ή ένα μελομακάρονο (το οποίο καλό θα είναι να έχει παρασκευασθεί με μέλι και ελαιόλαδο)!

Σημαντικό: ο τρόπος μαγειρέματος και η ποσότητα που καταναλώνουμε!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα