Μιλάμε ανά καιρούς για superfoods και τα τεράστια οφέλη που έχουν για τον οργανισμό μας, αλλά δεν έχουμε ερευνήσει αρκετά με ποιους τρόπους μπορούμε να καρπωθούμε ακόμα περισσότερα από αυτά τα οφέλη. Η απάντηση είναι απλή: αν τα συνδυάζουμε σωστά. Ας δούμε μερικούς έξυπνους συνδυασμούς με superfoods και με ποιον τρόπο ενισχύουν το ένα τη δράση του άλλου.

Μαύρα φασόλια + κόκκινη πιπεριά

Τα μαύρα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου. Το πρόβλημα είναι πως ο σίδηρος που βρίσκεται στις φυτικές τροφές δεν απορροφάται τόσο εύκολα από τον οργανισμό, όπως αυτός που βρίσκουμε στο κρέας. Συγκριτικά, από το συνολικό σίδηρο μιας φυτικής τροφής, θα απορροφήσουμε από 2% ως 20%, ενώ από το κρέας, 15% μέχρι και 35%. Και εκεί μας βοηθά η μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C που περιέχει η κόκκινη πιπεριά, η οποία μπορεί να εξαπλασιάσει την ποσότητα σιδήρου που προσλαμβάνουμε από τις φυτικές τροφές.

Δημητριακά ολικής άλεσης + κρεμμύδι + σκόρδο

Όπως και με τα φασόλια, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που παίρνουμε από τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν απορροφώνται εύκολα, επειδή ο μεταβολισμός μας αναλαμβάνει δράση προτού απορροφηθούν στο αίμα. Έρευνες, όμως, δείχνουν πως τρόφιμα που περιέχουν θείο, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, αυξάνουν τις ποσότητες ιχνοστοιχείων που απορροφούμε από τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ντομάτες + ελαιόλαδο

Γνωρίζουμε πως το ελαιόλαδο περιέχει πολύ σημαντικά και υγιεινά λιπαρά για την καρδιά, τα οποία ενισχύουν την “καλή” χοληστερόλη, και μειώνουν την “κακή”, αλλά όταν το συνδυάζουμε με ντομάτες, γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Το ελαιόλαδο αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση του λυκοπένιου που περιέχουν οι ντομάτες.

Σολωμός + λάχανο

Αν θέλουμε να απορροφούμε όσο περισσότερο ασβέστιο γίνεται, είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D. Η παραγωγή βιταμίνης D μπορεί να ενεργοποιηθεί με την έκθεσή μας στον ήλιο, αλλά μπορούμε να την προσλάβουμε και από ορισμένα τρόφιμα, όπως ο σολομός. Σε συνδυασμό με το λάχανο, που περιέχει αρκετό ασβέστιο, παίρνουμε μια πολύ γερή δόση του συγκεκριμένου μετάλλου – πέρα από όλα τα άλλα (πολλά και σημαντικά) θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αυτές οι δύο τροφές.

Μπρόκολο + ντομάτες

Όταν συνδυάζονται, οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες εκτινάσσονται. Με έρευνα σε πειραματόζωα, απεδείχθη πως μια διατροφή που περιέχει 10% μπρόκολο και 10% ντομάτες μπορεί να μειώσει το μέγεθος των όγκων κατά 52%. Ακόμα ένας λόγος να λατρεύουμε αυτά τα δύο – ούτως ή άλλως πολύ υγιεινά – τρόφιμα.

Πράσινο τσάι + μαύρο πιπέρι

Ναι, ακούγεται παράξενο, αλλά το πράσινο τσάι περιέχει ήδη αντιοξειδωτικά, αλλά το κύριο συστατικό του μαύρου πιπεριού, η πιπερίνη, μπορεί να κάνει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού ακόμα πιο ισχυρές. Αν δεν σας φαίνεται και τόσο… νόστιμη ιδέα να πιείτε ένα πικάντικο τσάι, τότε σκεφτείτε την εξής εναλλακτική: μαρινάρετε το κρέας σας με πράσινο τσάι, τζίντζερ, σκόρδο και μαύρο πιπέρι. Πολύ ωραία και ιδιαίτερη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Κουρκουμάς + μαύρο πιπέρι

Έχουμε ακούσει πως ο κουρκουμάς είναι από τα πιο θεραπευτικά μπαχαρικά. Αυτό οφείλεται στο πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχει, την κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η κουρκουμίνη δεν απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει η πιπερίνη του μαύρου πιπεριού, που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά χίλιες φορές.

Λαχανάκια Βρυξελλών + ελαιόλαδο

Αυτά τα μικρά λαχανικά περιέχουν αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως την βιταμίνη Κ, η οποία φροντίζει για την καλή υγεία του αίματος και ίσως των οστών. Η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει πως απορροφάται καλύτερα μέσα σε ένα γεύμα που περιέχει “καλά” λιπαρά. Συνεπώς, είναι πολύ καλό να τα συνδυάσουμε με τα μονοακόρεστα λίπη του ελαιοόλαδου, που μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Λαχανίδα + αμύγδαλα

Άλλο ένα λαχανικό που είναι γεμάτο βιταμίνη Κ είναι το πολύ δημοφιλές πλέον λάχανο, λαχανίδα, που περιέχει επίσης γερές δόσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, που προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύει από τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια. Επιπλέον, υπάρχουν έρευνες που ισχυρίζονται πως είναι καλή και για την υγεία της επιδερμίδας μας. Όπως, όμως, και η βιταμίνη Κ, έτσι και η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει πως χρειάζεται να καταναλωθεί μαζί με μια δόση υγιεινών λιπαρών για να απορροφηθεί σωστά. Ένας υπέροχος συνδυασμός είναι τα αμύδγαλα, που είναι γεμάτα με πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά – αλλά και με ακόμα περισσότερη βιταμίνη Ε!

Μαύρη σοκολάτα + μήλα

Εκτός από μια υγιεινή γλυκιά απόλαυση, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή μας υγεία. Τα κόκκινα μήλα, στη σάρκα τους, περιέχουν την αντιφλεγμονώδη ουσία κερκετίνη. Από την άλλη πλευρά, το κακάο της μαύρης σοκολάτας είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την σκλήρυνση των αρτηριών. Όταν συνδυάζονται, βοηθούν στην αποδόμηση των θρόμβων.

Σκόρδο + σολωμός

Το σκόρδο είναι μια καλή λύση για να κάνουμε τα ψάρια μας πιο νόστιμα. Επιπλέον, όταν συνδυάζουμε αυτά τα δύο τρόφιμα, ίσως ελαττώνουμε και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Και είναι πολύ εύκολο να μαγειρέψουμε το ψάρι μας με σκόρδο, είτε μαρινάροντάς το, είτε χρησιμοποιώντας το σκόρδο σαν συστατικό της συνταγής.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν