Ένας τρόπος να καταφέρουμε να μείνουμε πιστοί σε ένα υγιεινό, ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είναι να μάθουμε να ψωνίζουμε έξυπνα. Να φτιάχνουμε μια λίστα προτού επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ και να μην ξεφεύγουμε από αυτήν, να μάθουμε να αποφεύγουμε τις παγίδες που καραδοκούν σε κάθε διάδρομο και, φυσικά, να μην ψωνίζουμε ποτέ πεινασμένοι.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να ξέρουμε πώς να διατηρήσουμε το φαγητό μας φρέσκο και θρεπτικό, καθώς τα θρεπτικά συστατικά αρχίζουν σιγά-σιγά να εξαφανίζονται μέσα στο ψυγείο. Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να αποθηκεύουμε σωστά το φαγητό μας, και να μειώσουμε τον κίνδυνο να μολυνθεί;

Ελέγχουμε πάντα τη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να υπολογίσουμε πόσο χρόνο να αντέξει το φαγητό μας στο ψυγείο φρέσκο. Πολλές τροφές πρέπει να αποθηκεύονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Για να είστε σίγουροι πως οι συνθήκες είναι πάντα οι κατάλληλες, επενδύστε σε ένα θερμόμετρο ψυγείου. Η χαμηλή θερμοκρασία προλαμβάνει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών στο φαγητό μας, συνεπώς δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε την θερμοκρασία του ψυγείου μας να ανεβαίνει—και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν αφήνουμε την πόρτα του ανοιχτή για πολλή ώρα.

Μην πλένετε τα λαχανικά πριν το ψυγείο

Πολλές φορές αγοράζουμε φρέσκα λαχανικά, τα πλένουμε και μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς η υγρασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών, όπως και στη φθορά των προϊόντων μας. Αποθηκεύουμε τα λαχανικά όπως τα αγοράζουμε, και πλένουμε μόνο τα κομμάτια που θα χρησιμοποιήσουμε, την στιγμή που θα τα χρειαστούμε.

Πώς να αποθηκεύσω το μαγειρεμένο φαγητό;

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το μαγειρεμένο φαγητό ασφαλές και χωρίς να χάσει την υπέροχη γεύση του, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα το βάλουμε στο ψυγείο όχι περισσότερες από δύο ώρες μετά το μαγείρεμα. Αν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες ώρες, ο κίνδυνος να μολυνθεί αυξάνεται. Εξίσου κακή ιδέα είναι να τοποθετούμε το φαγητό που μόλις βγήκε από τον φούρνο και είναι πολύ ζεστό αμέσως στο ψυγείο, καθώς θα αυξήσει συνολικά την θερμοκρασία του ψυγείου μας, βάζοντας σε κίνδυνο όλες τις υπόλοιπες τροφές. Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε, είναι να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα σκεύη. Ένα πιο ρηχό σκεύος, για παράδειγμα, βοηθάει το φαγητό να κρυώσει πιο γρήγορα.

Πώς να τυλίξω το φαγητό μου;

Αν τυλίγουμε σφιχτά το φαγητό με διαφανή μεμβράνη, μπορούμε να το διατηρήσουμε φρέσκο για περισσότερο καιρό. Εναλλακτικά, οι πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς είναι μια πολύ καλή επιλογή, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι περιέχουν όσο λιγότερο αέρα γίνεται προτού τις κλείσουμε. Αν τοποθετούμε το φαγητό μας σε τάπερ, επιλέγουμε ένα που θα χωράει ακριβώς το φαγητό, χωρίς πολύ ελεύθερο χώρο.

Μπορώ να βάλω ξανά φαγητό στην κατάψυξη;

Το να βγάλουμε κάτι από την κατάψυξη, να το αφήσουμε να αποψυχθεί και να το τοποθετήσουμε ξανά πίσω είναι πολύ κακή ιδέα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα βακτήρια του φαγητού. Συνεπώς, όταν το αποψύχουμε, το φαγητό μαλακώνει και (σε θερμοκρασία δωματίου) μπορεί τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Προσέξτε πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων σας, και να προγραμματίζετε τα γεύματά σας προσεκτικά, ώστε να μην πέσετε στην παγίδα της αγοράς μεγάλων ποσοτήτων που εν τέλει θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;