Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής δεν χρειάζεται να τονιστεί ξανά. Έχουμε γράψει αμέτρητες σελίδες για τα οφέλη που έχει στην υγεία μας. Μερικές φορές, όμως, ακόμα κι αν έχουμε τις καλύτερες… διατροφικές προθέσεις, καταλήγουμε να καταβροχθίζουμε άσκοπα τροφές που δεν έχουμε ανάγκη, επειδή τα γεύματά μας δεν μας χόρτασαν ικανοποιητικά.

Ποιες τροφές, λοιπόν, θα μας βοηθήσουν να κόψουμε την όρεξή μας;

Ξηροί καρποί

Δεν είναι μόνο πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά και καλών λιπαρών που διατηρούν τα επίπεδα χοληστερόλης μας χαμηλά. Το καλύτερο, όμως, σχετικά με αυτούς τους μικρούς, απολαυστικούς καρπούς είναι πως περιέχουν μεγάλη δόση φυτικών ινών, που παραμένουν στο στομάχι μας περισσότερο από τους άλλους υδατάνθρακες, χορταίνοντάς μας για πιο πολλή ώρα.

Βρώμη

Εντάξει, αυτό ήταν λίγο-πολύ γνωστό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η βρώμη αποτελεί μια από τις πιο ιδανικές επιλογές για το πρωινό μας, καθώς μας γεμίζει με πολύτιμες και χορταστικές φυτικές ίνες.

Μήλα

Το μήλο περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, αλλά και την ουσία πηκτίνη, η οποία προλαμβάνει τις απότομες ανόδους των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αυτά τα λαχανικά, όπως η λαχανίδα, το σπανάκι και το μπρόκολο, είναι από τους καλύτερους συμμάχους μας κατά της υπερφαγίας, καθώς μπορούν να μας κρατήσουν χορτασμένους για ώρες, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα πάρα πολλά αναγκαία μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά ωμέγα-3, που αυξάνουν την παραγωγή λεπτίνης, μιας ορμόνης που κόβει την όρεξη. Εναλλακτικά, αν ο σολομός δεν είναι το αγαπημένο σας ψάρι, μπορείτε να δοκιμάσετε τόνο, σαρδέλες ή αντζούγιες.

Λιναρόσπορος

Εκτός από τις φυτικές ίνες που περιέχει, ο λιναρόσπορος είναι πηγή πρωτεΐνης και από τις καλύτερες φυτικές πηγές ωμέγα-3, συνεπώς αξίζει μια θέση στις σαλάτες και στα smoothies μας.

Αυγά

Υπάρχουν πλέον πολυάριθμες μελέτες που έχουν αποδείξει ότι όσοι τρώνε αυγά για πρωινό, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά την διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η κατανάλωση αυγών έχει συσχετιστεί με περιορισμένη παραγωγή γκρελίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί πείνα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που απαιτούν περισσότερη ώρα μέχρι να μεταβολιστούν, διατηρώντας μας συνεπώς χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Ένα μικρό τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ντομάτα και αβοκάντο μπορεί να είναι από τις καλύτερες ιδέες για το πρωινό μας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς