Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για το τραπέζι των Χριστουγέννων, και οι περισσότερες είναι πεντανόστιμες. Είναι, όμως, υγιεινές; Υπολογίζεται πως καταναλώνουμε μέχρι και 6.000 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων. Αν υπολογίσουμε και τις θερμίδες από το πολύ φαγητό που μένει στην άκρη μετά… καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε.

Σίγουρα, όλοι μας ξέρουμε (και περιμένουμε) να πάρουμε μερικά κιλά την περίοδο των γιορτών, αλλά μετά το ζήτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να τα χάσουμε. Συνεπώς, ίσως η καλύτερή μας λύση είναι να πετάξουμε κάθε δικαιολογία ότι είναι “μια φορά τον χρόνο” (ας μην ξεχνάμε Πάσχα και πάσης φύσεως γιορτές κι αργίες) και να μείνουμε πιστοί στην διατροφή μας. Ή, έστω, να την προσαρμόσουμε.

Τσιμπολογάμε

Υπάρχουν πολλά και διάφορα σνακ που θα βρούμε μπροστά μας, από κάθε είδους πίτες, μέχρι και ξεκάθαρα junk food. Συνεπώς, μια ωραία και υγιεινή εναλλακτική για σνακ είναι τα λαχανικά με κάποιο dip που έχουμε φτιάξει, όπως χούμους. Επίσης, υπάρχει πιο τέλειο και υγιεινό χειμερινό σνακ από τα ψητά κάστανα;

Το σωστό πουλερικό

Από τις επιλογές που έχουμε, η γαλοπούλα είναι η πιο άπαχη. Και, ναι, είναι το κυρίως πιάτο, συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά για τις θερμίδες, αλλά μπορούμε να την κάνουμε πιο υγιεινή. Αρχικά, βοηθάει να τρυπήσουμε με ένα πιρούνι την πέτσα της, ώστε να βγει το λίπος κατά το ψήσιμο. Αν φτιάξουμε γέμιση, θα ήταν καλό να αποφύγουμε λιπαρά συστατικά, και να προτιμήσουμε cranberries, βερίκοκα, κάστανα και άλλα φυτικά συστατικά—η γέμιση, μάλιστα, θα γίνει και πιο νόστιμη. Επίσης, αν θέλετε μια χορτοφαγική επιλογή είναι το ρολό λαχανικών και ξηρών καρπών, που θα μας προσφέρουν τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, χωρίς κορεσμένα λιπαρά. Και, ναι, αυτή είναι η μία φορά που θα σας πούμε να μην ανησυχήσετε για τις πολλές θερμίδες των ξηρών καρπών.

Πολλά λαχανικά

Γεμίστε το τραπέζι σας με πολλά λαχανικά, όχι μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά και την υπόλοιπη εβδομάδα. Μαγειρέψτε τα με υγιεινό τρόπο, και χωρίς να χρησιμοποιείτε κακά λιπαρά, όπως το βούτυρο. Επιπλέον, μπορείτε να αξιοποιήσετε το νερό στο οποίο μαγειρέψατε τα λαχανικά για να φτιάξετε σούπες, που αποτελούν τέλειο side dish—που θα σας προστατεύσει και από την υπερφαγία.

Τι κάνουμε με το επιδόρπιο;

Ναι, το ξέρουμε πως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν τέλεια γεύση. Μπορείτε, όμως, να φάτε μόνο ένα; Εμείς δεν μπορούμε, και για αυτόν τον λόγο αποφασίζουμε να μην τα έχουμε στο σπίτι μας. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μια μεγάλη φρουτοσαλάτα, ή ένα γλυκό με βάση το γιαούρτι.

Δεν καθόμαστε

Ο καναπές ή το κρεβάτι μπορεί να φαίνονται πολύ ελκυστικοί μετά από το μεγάλο γεύμα των Χριστουγέννων, αλλά μην πέσετε στην παγίδα. Και, όχι, δεν σας λέμε να τρέχετε στο γυμναστήριο χριστουγεννιάτικα, αλλά μια μικρή βόλτα στην γειτονιά είναι ό,τι πρέπει για να μην σκουριάσετε. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου George Washington ανακάλυψε ότι μια 15λεπτη βόλτα, μισή ώρα μετά το φαγητό, μας βοηθά να ελέγχουμε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, όπως και να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη. Αντί, λοιπόν, να καθίσετε στην τηλεόραση, σηκωθείτε και κινηθείτε.

Μικρές συμβουλές:

  • Μην αλλάζετε τις ώρες που γευματίζετε, και μην ξεχνάτε το πρωινό.
  • Μην τρώτε όλη μέρα λιπαρά και παχυντικά σνακς.
  • Βράστε τα λαχανικά με λίγο νερό, καθώς το πολύ μαγείρεμα τους στερεί θρεπτικά συστατικά.
  • Στο δείπνο, γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά, αφήνοντας όσο λιγότερο χώρο γίνεται για τα παχυντικά φαγητά.
  • Μην τρώτε ποτέ την πέτσα της γαλοπούλας ή της κότας, καθώς περιέχει πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά.
  • Σταματήστε να τρώτε με το που αρχίσετε να νιώθετε χορτασμένοι, και όχι όταν κοντεύετε να σκάσετε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο