Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε σε πολλές τροφές, και βοηθούν τον οργανισμό μας να προλάβει παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, αλλά και να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης. Και η καλύτερη πηγή για αυτά τα θαυματουργά συστατικά είναι (τι άλλο;) τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Ας ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερές μας επιλογές…

Μούρα

Τα μούρα κάθε είδους είναι γεμάτα φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά και με πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας. Τα blueberries, συγκεκριμένα, φαίνεται ότι παίζουν ρόλο και στην προφύλαξη των γνωστικών μας δεξιοτήτων από τα γηρατειά.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο, αλλά και τα υπόλοιπα λαχανικά της οικογένειάς του (λαχανίδα, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών και βιταμινών.

Ντομάτες

Το λυκοπένιο της ντομάτας προστατεύει από καρκίνους των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και του μαστού, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, φροντίζουν για την καλή υγεία των ματιών μας.

Κόκκινα σταφύλια

Τα κόκκινα σταφύλια (και, κατ’ επέκταση, το κόκκινο κρασί) περιέχουν τα αντιοξειδωτικά ρεσβερατρόλη και κερκετίνη. Ενισχύουν την καρδιά μας, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες και φροντίζοντας για την σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μας.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που προλαμβάνουν τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης, ελαττώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει το αντιοξειδωτικό λουτεΐνη, που προφυλάσσει την όρασή μας. Τα άτομα που τρώνε σπανάκι έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καταρράκτη.

Καρότα

Τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή του αντιοξειδωτικού β-καροτένιο, που το βρίσκουμε επίσης στα παντζάρια, τις γλυκοπατάτες και σε άλλα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα. Αυτή η ουσία προστατεύει από τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, αλλά και την ανάπτυξη της αρθρίτιδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα