Όσο περισσότερο ζεσταίνει ο καιρός, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Το 60% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό, και είναι αναγκαίο να αναπληρώνουμε συχνά όσο νερό χάνουμε. Ακόμα και ένα πολύ μικρό ποσοστό αφυδάτωσης του οργανισμού μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά λάθη που κάνουμε σε ό,τι αφορά την ενυδάτωση, ώστε να είμαστε προστατευμένοι…

Μύθος 1: Η καφεΐνη μας αφυδατώνει

Κι όμως, αυτό είναι μύθος. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί πίστευαν για χρόνια ότι η καφεΐνη λειτουργεί ως διουρητικό και αφυδατώνει το οργανισμό, η κούπα του καφέ που θα πιούμε το πρωί, ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσής μας.

Μύθος 2: Οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Αυτός ο γενικός κανόνας είναι λάθος, καθώς οι ανάγκες κάθε ανθρώπου σε νερό είναι ξεχωριστές. Η ηλικία και το φύλο παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο νερό χρειαζόμαστε. Μην ξεχνάτε, επίσης, πως περίπου 20% της ημερήσιας δόσης μας σε νερό, προέρχεται από το φαγητό μας, από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μύθος 3: Αν δεν διψάς, είσαι καλά

Η αφυδάτωση αργεί να γίνει εμφανής. Για να αισθανθούμε δίψα, αυτό σημαίνει πως ήδη έχουμε αφυδατωθεί κατά 2-3%, που σημαίνει ότι ήδη έχει επηρεαστεί ο οργανισμός μας. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, ο μηχανισμός του οργανισμού που μας επιτρέπει να καταλαβαίνουμε αν διψάμε δεν λειτουργεί εξίσου καλά.

Μύθος 4: Όσο περισσότερο νερό, τόσο καλύτερα

Κι όμως, όχι. Αν πιούμε υπερβολικά πολύ νερό, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό μας, και να πέσουν σε επικίνδυνο σημείο τα επίπεδα νατρίου στο αίμα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά αν κάνετε έντονη γυμναστική.

Μύθος 5: Τα sports drinks είναι καλύτερα από το νερό

Τα sports drinks περιέχουν ηλεκτρολύτες, και αυτά τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για τους αθλούμενους—και μάλιστα τους αθλούμενους που κάνουν έντονες ασκήσεις αντοχής, όπως προετοιμασία για μαραθώνιο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, περιέχουν και σάκχαρα και επιπλέον θερμίδες, ώστε να παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Συνεπώς, αν δεν κάνετε τέτοιου είδους γυμναστική, δεν έχετε ανάγκη sports drinks, και το νερό είναι ό,τι πρέπει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;