Το να ζει κανείς χωρίς αυτοκίνητο σε κοντική απόσταση από εστιατόρια γρήγορου φαγητού σχετίζεται με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Πραγματικά, ενήλικες σε περιοχές με πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού που δεν είχαν αυτοκίνητο ήταν 5,5 κιλά βαρύτεροι από άτομα που έμεναν σε περιοχές που δεν είχαν τέτοια εστιατόρια.

Γενικά, η κατοχή αυτοκινήτου σχετίζεται με έναν περισσότερο καθιστικό τρόπο ζωής και αύξηση βάρους επειδή οι άνθρωποι δαπανούν περισσότερο χρόνο στο αυτοκίνητο και λιγότερο σε περπάτημα. Όταν, όμως, οι επιστήμονες εξέτασαν εάν η υψηλή συγκέντρωση εστιατορίων γρήγορου φαγητού επηρέαζε αυτή τη σχέση, βρήκαν πως η μη κατοχή αυτοκινήτου σε περιοχές με αρκετά εστιατόρια γρήγορου φαγητού (περίπου 5 εστιατόρια ανά 2 χιλιόμετρα) αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Το γρήγορο φαγητό μπορεί να σχετίζεται με την πρόσληψη βάρους σε συγκεκριμένους πληθυσμούς και τοποθεσίες. Άτομα με μικρότερη οικονομική άνεση δεν έχουν αυτοκίνητο και δεν μπορούν να πάνε μακριά για πιο υγιεινά τρόφιμα, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να επιλέξουν τρόφιμα χαμηλότερης τιμής και υψηλά σε θερμίδες που είναι διαθέσιμα σε αλυσίδες εστιατορίων γρήγορου φαγητού.

Τελευταία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το γρήγορο φαγητό και για την επίδρασή του στην υγεία, αλλά θα πρέπει να εκτιμηθεί η διαθεσιμότητα όλων των τύπων των εστιατορίων σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να προσέχουν περισσότερο το περιβάλλον του φαγητού τους, αφού η πυκνότητα των εστιατορίων σχετίζεται με την αύξηση βάρους σε όλους και όχι μόνο σε μη κατόχους αυτοκινήτων.

Πηγές:
Journal reference:
1. Sanae Inagami, Deborah A. Cohen, Arleen F. Brown, and Steven M. Asch. Body Mass Index, Neighborhood Fast Food and Restaurant Concentration, and Car Ownership. Journal of Urban Health, 2009; 86 (5): 683 DOI: 10.1007/s11524-009-9379-y.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας