Όλοι γνωρίζουμε την σημασία του σιδήρου, όπως και τις καλύτερες πηγές του. Είναι ένα μέταλλο αναγκαίο για τον οργανισμό μας. Επίσης, αρκετά συχνά θα μιλήσουμε για το κάλιο και το πόσο σημαντικό είναι. Κι όμως, τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν είναι μόνο αυτά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς… αφανείς ήρωες, αλλά και πού μπορούμε να τους βρούμε.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό. Μας προσφέρει ενέργεια, φροντίζει την καλή υγεία των κυττάρων μας και τους επιτρέπει να επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Το βρίσκουμε στο καστανό ρύζι και στα αμύγδαλα.

Ψευδάργυρος

Πολύ σημαντικός για την υγεία και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Προλαμβάνει τις μολύνσεις, βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση πληγών και, στις εγκύους, αποκτά ακόμα μία σημαντική χρήση, καθώς είναι αναγκαίος για το μωρό. Το βρίσκουμε στο χοιρινό, στο βοδινό αλλά και σε ορισμένα θαλασσινά.

Νάτριο

Ναι, ναι, αυτό που υπάρχει στο αλάτι. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνες, αλλά το σώμα μας εξακολουθεί να χρειάζεται αυτό το μέταλλο. Όσο δεν το παρακάνετε με το αλάτι στο φαγητό, δεν πρόκειται ποτέ να έχετε πρόβλημα.

Φώσφορος

Ο φώσφορος παίζει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο γερών οστών και δοντιών, παράγοντας πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Τον βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Χαλκός

Ο χαλκός δρα ως αντιοξειδωτικό στον οργανισμό μας, προστατεύοντας από τις βλάβες που θα προκαλούσαν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον,  βοηθάει στον μεταβολισμό υδατανθράκων σε ενέργεια. Για να προσλάβουμε χαλκό, μπορούμε να καταναλώσουμε δημητριακά ολικής άλεσης, ζωικά όργανα (όπως το συκώτι) και… μαύρη σοκολάτα.

Σελήνιο

Αυτό το ιχνοστοιχείο, μαζί με την βιταμίνη Ε, έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας την επιδερμίδα, και βελτιώνοντας την λειτουργία του θυρεοειδούς. Επιπλέον, πιστεύεται ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν σελήνιο μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Θα το βρούμε στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς (με καλύτερη πηγή τα Brazil nuts) και στο κόκκινο κρέας.

Μαγγάνιο

Άλλο ένα ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στην παραγωγή ενζύμων και στην ταχύτερη επούλωση. Ταυτόχρονα, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Θα το βρούμε σε τροφές όπως ο ανανάς, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]