Βασιλικός πολτός

Ανακαλύφθηκε σ’αυτό τον πολτό ένα πραγματικά πολύτιμο θρεπτικό και δυναμωτικό συμπήκνωμα που θα ήταν αδύνατο να αναπαραχθεί με φυσικά ή συνθετικά προϊόντα.

Πολύ πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδαίτερα Β3, Β5, φολικό οξύ και βιοτίνη), περιέχει ακόμα ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία) σίδηρο, χαλκό, κάλιο, φώσφορο κ.α) καθώς επίσης αμινοξέα και σημαντικά λιπαρά οξέα. Ο βασιλικός πολτός τονώνει, αναπληρώνει την ενέργεια, διεγείρει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, αυξάνει την αντοχή του σώματος σε ασθένειες, στην κόπωση ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως είναι το κρύο.

Ο βασιλικός πολτός είναι ιδανικός τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα σε περιπτώσεις κόπωσης (πνευματική ή σωματική), δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη ή για να βοηθήσουμε τον οργανισμό στη φάση της ανάρρωσης.

Η λυοφιλοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος επεξεργασίας, επειδή συμπηκνώνει και διατηρεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ενεργά συστατικά του βασλικού πολτού (αποτελούμενος κατά 66% από νερό). Ο βασιλικός πολτός είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός όταν συνδυάζεται με το τζίνσενγκ για ένα μήνα.

Ρυθμίζει την πίεση του αίματος και μειώνει τη χοληστερίνη. Επιπλέον βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και προλαμβάνει την τριχόπτωση. Έχει βακτηριοκτόνο δράση και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη πρόληψη του καρκίνου.

Μάκα

Το Μάκα καλλιεργείται στις Άνδεις, ιδιαίτερα στο Περού σε υψόμετρο 38000-4500 μέτρων. Οι Περουβιανοί χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του Μάκα για πολλούς αιώνες, πολύ πριν τους Ίνκας, οι οποίοι περιόρισαν τη χρήση του μόνο στα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Περιέχει 60-75% υδατάνθρακες, 10-14%πρωτεϊνες, 8,5% ίνες, και 2,2% λιπίδια. Η πρωτεΐνη του maca υπάρχει κυρίως υπό μορφή πολυπεπτιδίων και αμινοξέων (συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσών αργινίνης, σερίνης, ιστιδίνης, ασπαρτικού οξέος, γλουταμινικού οξέος, γλυσίνης, βαλίνης, φαινυλαλανίνης, τυροσίνης, και θρεονίνης.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Μάκα χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό του οργανισμού και για την αντιμετώπιση προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας. Η Μάκα ανήκει στη κατηγορία των Superfoods καθώς είναι μία πραγματική 'φαρμακαποθήκη' της φύσης.

Η τονωτική δράση της οφείλεται στην πληθώρα βιταμινών, οξέων και μεταλλικών στοιχείων που περιέχει. Χρησιμοποιείται από αθλητές για αύξηση της αντοχής και βελτίωση των επιδόσεων. Ως 'αφροδισιακό', η Μάκα αποκαλείται από πολλούς και 'Viagra της φύσης'.

Η κατανάλωση Μάκας θεωρείται πως αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη στυτική δυσλειτουργία, αυξάνει τη Libido (σε άνδρες και γυναίκες) και βελτιώνει την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος (οι ιδιότητες αυτές επιβεβαιώνονται από κλινικές έρευνες μικρού δείγματος).

Δοσολογία: Βάλτε 1-3 κουταλάκια σκόνης μάκα σε 1 ποτήρι νερό, ζεστό ή κρύο, γάλα ή χυμό. Μπορείτε ακόμη να το προσθέσετε σε διάφορα φαγητά, όπως γιαούρτι, δημητριακά πρωινού κ.ά. Μάκα σε σκόνη, για να φτιάξετε αφέψημα, θα βρείτε σε καταστήματα που διαθέτουν ξένα βότανα και σε κάψουλες στα μεγάλα φαρμακεία με σκευάσματα βοτανοθεραπείας.

Ματέ

Το Ματέ είναι ένα δέντρο που φυτρώνει στην Παραγουάη, στην Ουρουγουάη, στη Νότια Βραζιλία και στη Βόρειο-Ανατολική Αργεντινή. Περιέχει 24 βιταμίνες, ανόργανα άλατα και 15 αμινοξέα

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται για την Παρασκευή ενός ποτού που χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια από τους Ινδιάνους Guarana της Παραγουάης.

Σήμερα είναι το εθνικό ποτό πολλών χωρών της λατινικής Αμερικής, κυρίως της Αργεντινής. Οι αρετές του Ματέ πιστοποιούνται από πολλές ιατρικές και επιστημονικές μελέτες.

Η ιατρική χρήση του Ματέ για την καταπολέμηση της ψυχικής και σωματικής κόπωσης είναι ομόφωνα αποδεκτή. Η παρουσία θεοφυλλίνης και καφείνης στα φύλλα του Ματέ, διεγείρει τον μυ της καρδιάς και το κεντρικό νευρικό σύστημα, χαλαρώνει τους λείους μυες, ιδιαίτερα αυτούς τους των βρόγχων και ενεργεί ευνοϊκά στην περιφερική κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει την παραδοσιακή εφαρμογή του κατά των πονοκεφάλων.

Σύμφωνα με τη βρετανική και τη γαλλική φαρμακοποιία το Ματέ είναι σηματνικό βοήθημα στο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Το αποτέλεσμα κλινικών μελετών σε παχύσαρκα άτομα, δείχνουν ότι η κατανάλωση του Μάτε επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής προς το στομάχι, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού και αυνοεί την απώλεια βάρους.

Το Μάτε ευνοεί επίσης την καύση του λίπους χάρη στην παρουσία των σαπωνιτών, οι οποίοι διεγείρουν τη θερμογένεση.

Τέλος το Μάτε περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την επίθεση των ελεύθερων ριζών στις κυταρρικές μεμβράνες.

Δοσολογία: Για να προετοιμάσετε ένα ρόφημα Ματε, προσθέστε 1 κουταλάκι των αποξηραμένων φύλλων (2,0γρ.) σε μία κούπα ζεστό (όχι βρασμένο) νερό. Αφήστε το βότανο 10-15 λεπτά στο νερό, σουρώστε και καταναλώστε.

Η ημερήσια δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3,0γρ. και όπως προαναφέραμε, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ροδιόλα

Το ροδιόλα γνωστή επίσης ως «χρυσή ρίζα» τη συνατνά σε μεγάλες εκτάσεις της Βόρειας Ευρώπης και στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι ένα πολυετές φυτό με χοντρό οσμηρό ρίζωμα.

Η ροδιόλα είναι ένα φυτό που επιτρέπει στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί καλύτερα στις στρεσογόνες συναισθηματικές καταστάσεις.

Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν εκχύλισμα Ροδιόλα είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις (συνδυαστική σκέψη, βραχυπρόθεσμη μνήμη, υπολογισμοί, συγκέντρωση, οπτική και ακουστική αντίληψη κ.λ.π) παρά το στρες και την κούρασή τους.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάνω σε φοιτητές έδειξε μια εμφανή βελτίωση της ευεξίας τους, της φυσικής του κατάστασής τους, του συντονισμού τους καθώς επίσης και μείωση της κόπωσής τους. Πρόκειται για το πιο κατάλληλο φυτό κατά τις περιόδους εξετάσεων.

Το φυτό Ροδιόλα μπορεί να σας βοηθήσει επίσης να ξαναβρείτε την ηρεμία σας και να μειώσετε τις εξωτερικές εντάσεις: αποτελεί την αποτελεσματική λύση σε στιγμές με μεγάλο άγχος και στρες.

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα ή μπλε φύκη δεν ανήκει ούτε στο ζωικό ούτε στο φυτικό βασίλειο. Στην πραγματικότητα η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοβακτήρίδιο που υπάρχει για περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Κεντρική Αμερική ανακάλυψαν ότι οι Αζτέκοι του Μεξικού κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες σπιρουλίνας.

Η σπιρουλίνα περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες σε πολύ μικρό όγκο: περιέχει 56-70% πρωτείνες, το μεγαλύτερο ποστοστό γνωστό μέχρι σήμερα και όλα τα βασικά αμινοξέα.

Είναι εξαιρετικά πλούσια σε σίδηρο (40 φορές περισσότερο από το σπανάκι), βιταμίνες (βιταμίες Β12, Ε και προβιταμίνη Α) και γ-λινολενικό οξύ. Η σπιρουλίνα είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο «σούπερ δυνατό κόκτειλ» πλούσιο σε συστατικά απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Η πλούσια σύνθεσή της επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών, τονώνει, αναζωογονεί και καταπολεμά την κούραση. Επιπλέον, το γεγονός ότι έχει λίγες θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινυλαλανίνη που δρα στο κέντρο της πείνας μειώνοντάς την επιτρέπει στους αθλητές τη διατήρηση μιας έντονης χωματικής προσπάθειας.

Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται πολύ στις προπονήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα