Το ταχίνι αποτελεί βασικό συστατικό παρασκευής πολλών παραδοσιακών ελληνικών πιάτων. Η ταχινόσουπα, ο χαλβάς, το ταχινόγλυκο είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Εν όψει νηστείας είναι από τα τρόφιμα που προτιμάμε συχνότερα. Αξίζει επομένως να δούμε από πού προέρχεται και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία μας…

Το ταχίνι προέρχεται από την κουζίνα χωρών της Μ. Ανατολής. Πρόκειται για το τελικό προϊόν της πολτοποίησης του σησαμιού. Ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες ποικιλίες σπόρων σησαμιού (μαύρο, λευκό ή κόκκινο). Επίσης ο σπόρος που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να είναι ωμός ή καβουρδισμένος. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει μέρος της καθημερινής διατροφής ενός όλο και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού μας. Αιτία; Η υψηλή διατροφική του αξία!
Ας τη δούμε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

Το ταχίνι ανήκει στην κατηγορία του λίπους- δηλαδή στην ίδια κατηγορία με το βούτυρο, το λάδι και τα υπόλοιπα λιπαρά τρόφιμα. Ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του:

  • Καταρχήν τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή του στις κατάλληλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), η οποία δρα προστατευτικά για την καρδιά.
  • Η 1 κουτ. της σούπας ταχίνι έχει τις μισές θερμίδες σε σχέση με 1 κουτ. της σούπας λάδι ή βούτυρο. Έτσι εάν προσέχετε το βάρος σας αποτελεί μία καλή εναλλακτική για τις σαλάτες, το μαγείρεμα και γενικότερα ως υποκατάστατο του βούτυρο ή λαδιού. Προσοχή όμως στην ποσότητα!
  • Είναι πλούσιο σε αμινοξέα – κυρίως γλουταμίνη, αργινίνη και λευκίνη και όταν συνδυαστεί με όσπρια παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας- γεγονός που το καθιστά πολύτιμο τρόφιμο σε όσους νηστεύουν.
  • Παρόλο που είναι λιπαρό τρόφιμο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη άρα αποτελεί μία έξοχη επιλογή για άτομα που προσέχουν την χοληστερίνη τους.
  • Παρέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου – μέταλλα αναγκαία για τη υγεία των οστών.
  • Παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη κτλ.). Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού και ειδικότερα του νευρικού συστήματος.
  • Περιέχει σελήνιο το οποίο αποτελεί ζωτικό συστατικό των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες. 

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, το ταχίνι αποτελεί μία πολύ υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα, στην παρασκευή γλυκών ή να το εντάξετε στο πρωινό σας γεύμα. Στην περίπτωση μάλιστα που προσπαθείτε να περιορίσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη να θυμάστε ότι το ταχίνι είναι από τα τρόφιμα που προκαλούν κορεσμό ακόμα και αν καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες! Άρα θα σας βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια βάρους- υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το τρώτε σε λογική ποσότητα!