Ας μιλήσουμε για τον σολομό. Το ψάρι αυτό είναι εξαιρετική πηγή των πολύτιμων λιπαρών ωμέγα-3, πρωτεϊνών, αλλά και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών που έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που περιέχει ο σολομός απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά για ποιους λόγους λατρεύουμε τον σολομό και γιατί οφείλουμε να τον συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας.

Τα θρεπτικά συστατικά

Εκτός αυτών που αναφέραμε, είναι γεμάτος με βιταμίνες Α, Β και D, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και σελήνιο. Η παρουσία των λιπαρών ωμέγα-3 είναι ευεργετική για τηη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς μπορεί να βελτιώσει και τη μνήμη μας. Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένες μελέτες που ισχυρίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Είναι καλός για τα οστά

Ο σολομός περιέχει πρωτεΐνες όπως η καλσιτονίνη, η οποία ενισχύει την πυκνότητα των οστών, βοηθώντας το σώμα μας να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο. Αυτός είναι ο λόγος που ο σολομός θεωρείται τόσο καλό τρόφιμο για τους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές νόσους

Άλλη μια ιδιότητα των ωμέγα-3 λιπαρών είναι πως προστατεύουν την καρδιά. Βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων, όπως η υπέρταση, η καρδιακή προσβολή και η αθηροσκλήρωση, ελαττώνοντας τις φλεγμονές και προστατεύοντας τις αρτηρίες μας.

Βοηθάει στον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής μας, και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα. Ο σολομός μπορεί να μας βοηθήσει με αυτό, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, μια ορμόνη που δρα σαν φυσικό ηρεμιστικό.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία

Αν μάθουμε στα παιδιά να τρώνε σολομό, τα βοηθούμε να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου τους, καθώς και τη μνήμη. Επιπλέον, στα μικρά παιδιά, μπορεί και να προλάβει την ανάπτυξη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Κάνει καλό στα μάτια

Διάφορα προβλήματα των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά και η ξηροφθαλμία, μπορούν να προληφθούν με τακτική κατανάλωση σολομού. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το ψάρι, όπως και στα σημαντικά λιπαρά οξέα, με την αντιοξειδωτική τους δράση.

Με λίγα λόγια, ο σολομός είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας. Είναι πολύ καλή επιλογή για ελαφριά, αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία, γεύματα. Κλείνοντας, ας ρίξουμε μια ματιά στην διατροφική αξία μιας μερίδας σολομού, ώστε να ξέρουμε τι καταναλώνουμε.

Μια μερίδα μαγειρεμένου σολομού (κάτι λιγότερο από 100 γραμμάρια) περιέχει:

  • 196 θερμίδες
  • 11 γραμμάρια λίπος
  • 22 γραμμάρια πρωτεϊνών
  • Καθόλου υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και γλουτένη
  • Γλυκαιμικός δείκτης: χαμηλός

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη