Αν καθίσουμε να σκεφτούμε τις μυρωδιές και τις γεύσεις που μας θυμίζουν χειμώνα, μια από αυτές θα είναι τα ψητά κάστανα. Ο υπέροχος αυτός καρπός, όμως, δεν αποτελεί μια απλή χειμερινή απόλαυση, αλλά πολύ δυνατό διατροφικό θησαυρό.

Για την ακρίβεια, τα κάστανα είναι πολύ υγιεινά και ίσως θα έπρεπε να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Πολύ πριν γίνουν το νόστιμο, περιστασιακό μας σνακ για τον χειμώνα, τα κάστανα αποτελούσαν σταθερό κομμάτι της διατροφής των ορεινών περιοχών της Μεσογείου. Επειδή σε εκείνες τις περιοχές δεν μπορούσαν να φυτρώσουν δημητριακά, αυτός ο καρπός ήταν η εναλλακτική λύση για να συμπληρώνονται τα γεύματα με αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Από διατροφική άποψη, το κάστανο θυμίζει περισσότερο δημητριακό παρά ξηρό καρπό. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και λιπαρά είναι χαμηλή, αλλά περιέχει άμυλο και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει γλουτένη και μια μερίδα μας προσφέρει περίπου 180 θερμίδες. Και, για να γίνει ακόμα πιο μοναδικό, είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει πολύτιμη βιταμίνη C.

Λόγω της ξεχωριστής τους γεύσης, τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν ιδανική προσθήκη σε πολλές συνταγές, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς για να πάρουμε ιδέες για το τραπέζι μας!

Ωμά ή ψητά: Στην πιο απλή τους μορφή, για να αποκτήσουμε ποικιλία στα υγιεινά μας σνακ. Μπορούμε να τα φάμε και ωμά, ή να τα ψήσουμε στον φούρνο—βέβαια, δεν θα αρνηθούμε ότι τα προτιμούμε στα κάρβουνα.

Βραστά: Άλλη μια κλασική συνταγή, πολύ πιο εύκολη και εξίσου γευστική. Βέβαια, αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βραστά κάστανα και αλλιώς…

Σαν πουρέ: Πρώτα τα βράζουμε, έπειτα τα βάζουμε στο μπλέντερ. Είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση για πρωινό, πάνω σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Για ακόμα περισσότερη ποικιλία, μπορούν να συνδυαστούν καλά με μία μαρμελάδα.

Σαν… ψωμί: Αν θέλετε μια επιλογή χωρίς γλουτένη, μπορείτε να βρείτε αλεύρι από κάστανο και να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους συνταγή.

Στη σαλάτα: Ένας υπέροχος τρόπος να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά και γεύση στις σαλάτες σας είναι να ρίξετε μέσα κομματάκια κάστανου, ωμά ή ψημένα. Επιπλέον, αποτελούν φοβερή προσθήκη σε πολλές σούπες ή σε κάποιο ριζότο.

Σε γλυκά: Υπάρχουν πολλά γλυκά που περιέχουν κάστανο και μάλλον ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD