Το μπρόκολο είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό. Ή, μάλλον όχι. Οι περισσότεροι το αποφεύγουν για την ιδιαίτερη μυρωδιά του, και αυτό δεν αποτελεί παρεξήγηση, είναι κατανοητό. Είναι όμως αδικία να χάνουμε τα τεράστια οφέλη που έχει αυτό το πράσινο λαχανικό για την υγεία μας απλά και μόνο επειδή μας ξενίζει ο τρόπος που μυρίζει. Ας γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι· αυτοί είναι οι κορυφαίοι λόγοι που το μπρόκολο αξίζει μια θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Το μπρόκολο περιέχει μια ουσία, που μέσα στο σώμα μετατρέπεται σε αντικαρκινικό, που καταπολεμά ένα βακτήριο που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Επιπλέον, το μπρόκολο περιέχει σημαντικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά, που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του προστάτη, δυναμώνοντας ταυτόχρονα την λειτουργία του συκωτιού. Άλλα λαχανικά με παρόμοιες ιδιότητες είναι τα εξίσου “παρεξηγημένα” λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι.

Μειώνει την χοληστερόλη

Όπως κάθε άλλο λαχανικό, το μπρόκολο περιέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες απομακρύνουν την κακή χοληστερόλη από το σώμα μας.

Μειώνει τις φλεγμονές, αλλά και τις αλλεργικές αντιδράσεις

Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή αντιφλεγμονωδών φυτοθρεπτικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού μας. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι από τις φυτικές πηγές των λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.

Βιταμίνη C και πολλά άλλα

Από όλα τα λαχανικά του είδους του, το μπρόκολο είναι η πιο σημαντική πηγή βιταμίνης C, όπως και των φλαβονοειδών που είναι αναγκαία για την αξιοποίησή της. Επίσης, στο μπρόκολο θα βρούμε τα καροτενοειδή λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο, που είναι εξίσου ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Φροντίζει την υγεία των οστών

Το μπρόκολο περιέχει ασβέστιο και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ—και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την καλή υγεία των οστών μας, αλλά και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό μας

Τα φυτοθρεπτικά του μπρόκολου απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, εξουδετερώνοντας κάθε πιθανή απειλή.

Βοηθάει στην δίαιτα

Το μπρόκολο περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην διαδικασία της πέψης, προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα και σταματούν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, διατηρώντας μας χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.

Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;