Ναι, δεν αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή σε σχέση με πολλά άλλα λαχανικά, το ξέρουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το σπαράγγι δεν είναι σούπερ υγιεινό και ότι δεν αξίζει μια θέση στη διατροφή μας. Άλλωστε, περιέχει μέταλλα και βιταμίνες που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη, καθώς και μια καλή δόση φυτικών ινών. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

Βοηθά στο αδυνάτισμα

Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, με μία κούπα να περιέχει μόλις 32 θερμίδες. Αποτελεί ιδιαίτερα καλή επιλογή για σνακ ανάμεσα στα γεύματα, καθώς ο οργανισμός μας το χωνεύει αργά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Για να το κάνετε ακόμα πιο αποτελεσματικό, συνδυάστε το με αυγό· οι ίνες και η πρωτεΐνη θα σας χορτάσουν για ώρες.

Είναι φυσικό διουρητικό

Το σπαράγγι περιέχει το αμινοξύ ασπαραγίνη, που είναι διουρητικό. Δηλαδή, μας επιτρέπει να αποβάλουμε περιττά υγρά από το σώμα μας, όπως και αλάτι. Αυτό, με την σειρά του, μπορεί να προλάβει μια πιθανή ουρολοίμωξη.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Το σπαράγγι, και συγκεκριμένα η μωβ ποικιλία του, περιέχει ανθοκυανίνες, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Μια μικρή συμβουλή για να εκμεταλλευθείτε σωστά όλα τα οφέλη του σπαραγγιού είναι να το μαγειρέψετε προσεκτικά. Τα αντιοξειδωτικά του ελευθερώνονται με το μαγείρεμα, αλλά αν το αφήσετε να βράσει ή να ψηθεί πολύ, μερικές από τις πολύτιμες βιταμίνες του μπορούν να χαθούν. Παν μέτρον άριστο!

Περιέχει βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ακόμα ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, που βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί σωστά και προστατεύει τα κύτταρά μας από τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Το σώμα μας απορροφά την βιταμίνη Ε καλύτερα όταν στο φαγητό υπάρχουν λιπαρά—συνεπώς μαγειρέψτε τα σπαράγγια με ελαιόλαδο, για έναν συνδυασμό βιταμίνης και καλών λιπαρών.

Είναι αφροδισιακό

Καθώς το σπαράγγι περιέχει βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, λειτουργεί ως φυσικό αφροδισιακό. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων και τεστοστερόνης, στις γυναίκες και στους άνδρες αντίστοιχα.

Θεραπεία για το hangover

Αν ήπιατε λιγάκι παραπάνω το προηγούμενο βράδυ και το πρωί νιώθετε απαίσια, βάλτε σπαράγγια στο πρωινό σας. Μια μελέτη του 2009 έδειξε πως τα μέταλλα και τα αμινοξέα του σπαραγγιού μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα τα hangover, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα κύτταρα του ήπατος από τις τοξίνες του αλκοόλ.

Προστατεύει από το πρήξιμο

Τα σπαράγγια προστατεύουν την υγεία του πεπτικού μας σωλήνα, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλών, χρήσιμων βακτηρίων. Επίσης, μπορούν να μειώσουν τα αέρια. Και, όπως αναφέραμε νωρίτερα, με τη διουρητική τους δράση, μπορούν να απομακρύνουν τα περιττά υγρά, “ελαφραίνοντας” ακόμα περισσότερο την κοιλιά μας.

Είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος

Τέσσερα σπαράγγια μεσαίου μεγέθους περιέχουν το 22% της καθημερινής μας δόσης φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και για αυτόν ακριβώς τον λόγο προτείνεται να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεσή μας και ίσως να είναι ένα από τα κλειδιά στην πρόληψη και καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Περιέχει βιταμίνη Κ

Όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, τα σπαράγγια είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθάει σημαντικά την καλή υγεία των οστών μας, σε εξίσου μεγάλο βαθμό με το ασβέστιο. Για την ακρίβεια, η βιταμίνη Κ είναι η ουσία που βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφήσει το ασβέστιο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης