Όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η βρώμη για μια ισορροπημένη διατροφή. Μια από τις καλύτερες επιλογές μας για ένα υγιεινό πρωινό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας χορταίνουν και ρίχνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Επίσης, περιέχει σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στα οφέλη που έχει αυτό το superfood για την υγεία μας.

Ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, και ειδικά αυτή που περιέχει η βρώμη, μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες που επιβεβαίωσαν ότι η βρώμη αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ολλανδία εξέτασαν τα αποτελέσματα από ποικίλες έρευνες, με σύνολο συμμετεχόντων σχεδόν 2 εκατομμύρια και κατέληξαν ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνουμε, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, για κάθε 10 γραμμάρια επιπλέον φυτικές ίνες στη διατροφή μας, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 10%.

Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή που περιέχει πολλά δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στο να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, με τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Κατά της παχυσαρκίας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, η βρώμη παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της διατροφής μας και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μας αφήνει να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρες και ανθυγιεινές λύσεις για να κόψουμε την πείνα μας, καταναλώνοντας παράλληλα εκατοντάδες περιττές θερμίδες καθημερινά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού