Το μπρόκολο και το κουνουπίδι δεν είναι τα μοναδικά superfoods που μπορούμε να βάλουμε στο πιάτο μας. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την σημασία του να μαγειρεύουμε υγιεινά, πολύχρωμα πιάτα στην καθημερινή μας διατροφή, και μελέτες αποδεικνύουν ότι τα λαχανικά με κόκκινο χρώμα έχουν τεράστια οφέλη για εμάς—από το να ελαττώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, μέχρι και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που δίνουν στα λαχανικά αυτά το χρώμα τους έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύουν. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και να καταπολεμήσουν χρόνιες παθήσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο σημαντικά.

Παντζάρι

Τα παντζάρια είναι από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά που μπορούμε να βρούμε. Περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Μπορούν να μας βοηθήσουν να ρίξουμε την αρτηριακή μας πίεση, να έχουμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και να βελτιώσουμε τις αντοχές μας στην γυμναστική. Ψήστε το παντζάρι, αλλά μην περιφρονείτε και το πράσινο κομμάτι τους· σοτάρετέ το ελαφρώς, για μια γερή δόση βιταμινών A, C και Κ. Ο χυμός τους είναι εξίσου υγιεινός, αλλά με μέτρο· καταναλώνετέ τον λίγες φορές την εβδομάδα, αναμεμειγμένο με άλλους χυμούς φρούτων.

Κόκκινο λάχανο

Ναι, το χρώμα του είναι συνήθως μωβ, αλλά ανήκει στην ίδια κατηγορία. Και επίσης ανήκει στην ίδια οικογένεια με μερικά από τα πιο υγιεινά λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το χρώμα του προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ελαττώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων, καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων. Φάτε το ωμό, για να κερδίσετε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείτε.

Ντομάτα

Ναι, όλοι λατρεύουμε την ντομάτα και ξέρουμε πόσο υγιεινή είναι. Το λυκοπένιο – το αντιοξειδωτικό που τους δίνει το χρώμα τους, δηλαδή – έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, οι ντομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Για να απορροφήσετε ακόμα περισσότερο λυκοπένιο, μαγειρέψτε τις ντομάτες με λίγο ελαιόλαδο.

Κόκκινη πιπεριά

Περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμινών Α και C, και με πάρα πολύ λίγες θερμίδες. Προστατεύει από τις λοιμώξεις και βοηθά το δέρμα μας να είναι λαμπερό. Είτε τις μαγειρέψετε, είτε τις προσθέσετε ωμές σε μια σαλάτα, θα λάβετε πολλά αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Ραπανάκι

Αυτοί οι μικροί, πικάντικοι βολβοί είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και καλίου, και μια κούπα περιέχει μόλις 18 θερμίδες—συνεπώς, αποτελούν πολύ καλή επιλογή για σνακ, καθώς δεν μας φουσκώνουν, μα οι φυτικές τους ίνες μας χορταίνουν ικανοποιητικά. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, και είναι καλύτερο να τα τρώμε ωμά.

Τσίλι

Αυτή η καυτερή πιπεριά έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λόγω της ουσίας καψαϊκίνη. Άλλα πιθανά οφέλη που έχει η καψαϊκίνη για τον οργανισμό μας; Δραστηριοποιεί τον μεταβολισμό, και προφυλάσσει από τον καρκίνο. Περιέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη Α.

Radicchio

Αυτό το είδος λάχανου είναι πολύ υγιεινό, με πολύ ενδιαφέρουσα και δροσερή γεύση. Μια κούπα από το radicchio περιέχει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη Κ, όπως και φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγγάνιο και βιταμίνες Β6, C και Ε.

Κόκκινο κρεμμύδι

Προσθέστε το κρεμμύδι στην μαγειρική σας, και θα κερδίσετε πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει κάποια φυτοχημικά που βρίσκουμε επίσης και στο σκόρδο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ελαττώνουν την παραγωγή χοληστερόλης και βοηθούν το συκώτι μας να είναι υγιές.

Γλυκοπατάτες

Κάλιο, βιταμίνη C, θειαμίνη και βιταμίνη Β6. Βάζουμε μέσα και μια γερή δόση φυτικών ινών (που πολλαπλασιάζεται όταν κρατήσουμε την φλούδα τους!) και πιστεύουμε ότι οι γλυκοπατάτες αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση. Α, ναι, και παίρνουν το χρώμα τους από το πολύτιμο β-καροτένιο, που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία