Τσάι και αδυνάτισμα

Διάφορες μελέτες το έχουν συσχετίσει με αύξηση του μεταβολισμού και συνεπώς ουσιαστική συνεισφορά στη διαδικασία απώλειας βάρους. Πράγματι, μελέτες που έγιναν στην Αμερική έδειξαν ότι η χορήγηση αφεψήματος τσαγιού έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη αύξηση κατά 3% της καταναλισκόμενης ενέργειας από τον οργανισμό, δηλαδή την πρόσθετη χρησιμοποίηση 67 θερμίδων ημερησίως σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωσαν ισόποσο διάλυμα καφεΐνης ή απλό νερό.

Τα πειράματα αυτά έδειξαν ότι άλλες ουσίες εκτός της καφεΐνης περιέχονται στο τσάι, όπως είναι η τείνη και οι μεθυλξανθίνες οι οποίες προκαλούν την πρόσθετη αύξηση στο μεταβολισμό του σώματος.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή είναι παροδική και το σώμα μας γρήγορα προσαρμόζεται σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να μην υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη διαδικασία της απώλειας βάρους. Το τσάι είναι ένα πολύ θρεπτικό αφέψημα, αλλά για να χάσουμε βάρος θα πρέπει πολύ απλά οι θερμίδες που τρώμε να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε.


Το τσάι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών που πολυάριθμες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με την καλύτερη καρδιαγγειακή μας λειτουργία. Τα φλαβονοειδή εμποδίζουν τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών μειώνοντας έτσι την ποσότητα της χοληστερόλης που οξειδώνεται και επικάθεται στα αγγεία δημιουργώντας την επικίνδυνη αθηρωματογόνο πλάκα.

Προσοχή : προσθέτοντας γάλα στο τσάι δεσμεύονται τα πολύτιμα φλαβονοειδή και έτσι μειώνονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Μαύρο ή πράσινο;

Μέχρι πολύ πρόσφατα το πράσινο τσάι εθεωρείτο πιο υγιεινό από το μαύρο. Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ουσία η epigallocatechin gallate (EGCg), που σχετίζεται τόσο με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όσο και τη μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, μειώνεται όσο αυξάνεται η επεξεργασία του τσαγιού.

Επειδή το μαύρο τσάι είναι το αποτέλεσμα μεγαλύτερης ζύμωσης (έκθεσης στον αέρα) από ότι το πράσινο, η περιεκτικότητά του σε EGCs είναι μικρότερη. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο τσάι είναι πιο πλούσιο σε δύο άλλες ουσίες (theaflavins and thearubigens) στις οποίες οφείλεται η ξεχωριστή γεύση και το μαύρο χρώμα και σχετίζονται με διάφορες ευεργετικές δράσεις στο σώμα μας.

Συνεπώς και οι δύο μορφές σήμερα θεωρούνται πολύ ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία.

Σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 ενήλικες βρέθηκε ότι η συχνή καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου κατά 50%.

Μακράς διάρκειας έρευνα από Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας παράλληλα και την πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

Η μελέτη διάρκεσε 15 χρόνια και βρέθηκε ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών την ημέρα μειώνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο από ότι τα 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις