Όταν λέμε πως θα φάμε μια σαλάτα, εννοούμε πως θα φάμε κάτι υγιεινό. Κάτι ελαφρύ. Και κάπως έτσι, οτιδήποτε βαφτίζουμε σαλάτα, αυτόματα θεωρείται καλό γεύμα. Και όμως, αυτό δεν ισχύει, επειδή υπάρχουν (πολύ) λάθος τρόποι να φτιάξεις μία σαλάτα, και να την κάνεις, μάλιστα, να περιέχει περισσότερα κακά λιπαρά κι από ένα burger. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε στις σαλάτες μας, για να μην καταστρέφουμε τις προσπάθειές μας για υγιεινή διατροφή.

Σαλάτα του Σεφ

Πολύ δημοφιλής επιλογή όταν τρώμε έξω. Περιέχει, μάλιστα, άφθονο μαρούλι (και όχι άλλα λαχανικά), άρα πιστεύουμε ότι δεν θα μας φορτώσει με περιττές θερμίδες—και κάπως έτσι ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα συστατικά της είναι κίτρινο τυρί, ζαμπόν, και dressing μαγιονέζας. Α, και τα κρουτόν. Ας μιλήσουμε και για αυτά.

Κρουτόν

Κάνουν την σαλάτα μας πιο τραγανή, και μια τραγανή σαλάτα είναι μια απολαυστική σαλάτα. Δεν αντιλέγουμε, αλλά το κρουτόν εξακολουθεί να είναι ψωμί. Και αν υπάρχει κάποιο λιπαρό dressing, τα κρουτόν θα το απορροφήσουν σαν σφουγγάρι. Ακόμα και τα κρουτόν ολικής είναι κακή επιλογή. Αν θέλετε να κάνετε την σαλάτα σας τραγανή, μισή χούφτα ηλιόσποροι ή μερικά καρύδια είναι πολύ καλύτερη επιλογή.

Μπέικον

Αχ, αυτό το μπέικον. Ναι, μια φέτα ψιλοκομμένη και ελαφρώς σοταρισμένη δεν πρόκειται να μας κάνει τόσο μεγάλο κακό, αλλά και πάλι—ξέρουμε πως τα αλλαντικά δεν είναι καλή επιλογή. Επιπλέον, στις περισσότερες έτοιμες σαλάτες που περιέχουν μπέικον, είναι τηγανισμένο μέχρι να γίνει τραγανό, και σίγουρα η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από μία μικρή φέτα.

Σαλάτα με (τηγανιτό) κοτόπουλο

Άλλη μία τεράστια παγίδα του έτοιμου φαγητού. Το ότι μπορούμε να προσθέσουμε κοτόπουλο σε μια σαλάτα, για να της δώσουμε μια γερή δόση πρωτεΐνης, είναι εκπληκτικό. Το στηρίζουμε 100%. Αλλά, τις περισσότερες φορές, αυτό το κοτόπουλο θα χαρακτηρίζεται ως “crispy”. Μετάφραση: τηγανισμένο. Ή, ακόμα χειρότερα, πανέ. Ναι, έχουμε δει σαλάτες με παναρισμένο κοτόπουλο μέσα. Στο γκριλ, με τα μυρωδικά του, και μόλις κάναμε την σαλάτα μας ξανά υγιεινή.

Έτοιμα dressings

Όπως είναι λογικό, μια σαλάτα δεν πρέπει να είναι “στεγνή”. Εκεί βρίσκεται η μισή (και παραπάνω) γεύση. Αλλά το να αγοράζουμε έτοιμα dressings από το σούπερ μάρκετ θα μας κάνει κακό. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν τεράστιες ποσότητες κορεσμένων (και, σε μερικές περιπτώσεις, τρανς) λιπαρών. Ακόμα και οι fat-free επιλογές δεν είναι ασφαλείς, καθώς περιέχουν επεξεργασμένα συστατικά. Σε ό,τι αφορά τα dressings της σαλάτας μας, εμείς επιμένουμε σπιτικά και υγιεινά: είτε λίγο ελαιόλαδο, που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και φροντίζει την καρδιά μας, είτε φτιάχνουμε μία νόστιμη βινεγκρέτ, που δεν πρόκειται να μας προσφέρει ούτε τεράστιο αριθμό θερμίδων, ούτε πολλά κορεσμένα λιπαρά. Βάζουμε και μερικά από τα αγαπημένα μας μυρωδικά ή μπαχαρικά, για να κάνουμε την γεύση πιο ιδιαίτερη, και είμαστε έτοιμοι!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;