Υλικά για 4 μερίδες

½ κιλό μπάμιες
4 μερίδες κοτόπουλο (400 γρ.)
1 κρεμμύδι (100 γρ.)
½ κιλό ντομάτες
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ξύδι
αλάτι – πιπέρι

Πίνακας θρεπτικής αξίας μερίδας

Θερμίδες: 390,5
Πρωτεΐνες: 32,5 γρ.
Υδατάνθρακες: 17 γρ.
Λίπη: 22 γρ.
Φυλλικό οξύ: 86,6 μg

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις μπάμιες και τις βάζετε σε ένα μπολ που προηγουμένως έχετε προσθέσει το ξύδι, τις αφήνετε για περίπου μισή ώρα και έπειτα τις ξεπλένετε καλά.

Σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι, αφού το ψιλοκόψετε, καθώς και τις μπάμιες. Στη συνέχεια ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες.

Σε ένα ταψί ανακατεύετε το κρεμμύδι με τις μπάμιες και τις ντομάτες και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Πλένετε καλά το κοτόπουλο, αφαιρείτε την πέτσα και το τοποθετείτε, επίσης, στο ταψί.
Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και ψήνετε στο φούρνο, στους 200° για 1 ώρα.

Διατροφική αξιολόγηση

Πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει την κατανάλωση κρέατος χαμηλού σε λιπαρά, όπως είναι το κοτόπουλο, με ένα λαχανικό εποχής, που αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος, ανά θερμίδα αποδιδόμενης ενέργειας.

Παράλληλα, οι μπάμιες προσφέρουν ισόποση βιταμίνη C και Α με την ντομάτα, καθώς και μαγνήσιο και ασβέστιο, σε ένα πιάτο που λείπουν τα όσπρια, τα οποία αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές μαγνησίου στη διατροφή μας και δεν θα συστηνόταν η ταυτόχρονη κατανάλωση τυριού, αν ήταν ζητούμενος ο περιορισμός του συνολικού λίπους.

Ο συνδυασμός του κρέατος με τα λαχανικά είναι μία πρακτική που συστήνεται για την αύξηση της κατανάλωσης των λαχανικών, ιδιαίτερα από τα παιδιά, τα οποία συνήθως παρουσιάζουν αποστροφή προς αυτή την ομάδα τροφίμων. Εξάλλου, είναι ιδανική η αλληλοσυμπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που σημειώνεται σε τέτοιες συνταγές, εφόσον το πλούσιο σε πρωτεΐνη και βιταμίνες Β12 και D κρέας, συμπληρώνει τα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ λαχανικά.

Ειδικότερα, για το φυλλικό οξύ και πιο συγκεκριμένα για τη δράση του συνενζύμου στο οποίο συμμετέχει, απαραίτητη είναι η βιταμίνη Β12. Το συνένζυμο αυτό συναντάται στη διαδικασία σύνθεσης του DNA, για την παραγωγή νέων κυττάρων, οπότε αποκτά μεγάλη αξία η συνύπαρξη με την Β12, όταν διευκολύνει μία τόσο πολύτιμη διεργασία.

Οι ανάγκες σε φυλλικό οξύ αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο αυτής, όταν αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του εμβρύου και υπάρχει υψηλός ρυθμός παραγωγής νέων κυττάρων.

Συνεπώς, συστήνεται αύξηση της πρόσληψης φυλλικού τόσο πριν τη σύλληψη, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες αποθήκες στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας, όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε, σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να συσταθεί ακόμη και η χορήγηση συμπληρωμάτων, κατόπιν εντολής του γιατρού φυσικά και σε καμία περίπτωση με πρωτοβουλία της εγκύου.


Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες