Αγαπάμε τις σούπες και ίσως είναι από τους καλύτερους τρόπους να φροντίσουμε η διατροφή μας να είναι υγιεινή, χωρίς περιττές θερμίδες αλλά και ιδιαίτερα… ζεστή για τον χειμώνα! Και αν το παρακάναμε λιγάκι στο γιορτινό τραπέζι, είναι σημαντικό να πάρουμε πρώτα μια βαθιά ανάσα και να επιστρέψουμε πίσω στο σωστό δρόμο. Και οι παρακάτω πολύ εύκολες σούπες θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από όλες τις τοξίνες και τα λιπαρά που καταναλώσαμε στις διακοπές!

Η σούπα με τα… πολλά

Βρήκαμε αυτή τη συνταγή που δεν είναι ακριβώς συνταγή, αλλά δουλεύει τέλεια. Χρησιμοποιήστε κυριολεκτικά όσα λαχανικά έχετε στο σπίτι, κόψτε τα σε μικρά κομματάκια και προσθέστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε τα να μαγειρευτούν και έπειτα προσθέστε ζωμό λαχανικών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μπαχαρικό θέλετε για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση, καθώς αυτή η σούπα δεν έχει και τόσο έντονη γεύση. Απλά, να θυμάστε: προσέχουμε το αλάτι!

Noodles από… κολοκύθι

Θα λέγαμε ψέματα αν σας πούμε ότι δεν έχουμε ερωτευτεί αυτή τη σούπα, που αντικαθιστά τα κλασικά noodles με πολύ, πολύ λεπτό τριμμένο κολοκυθάκι. Χρειάζεστε – φυσικά – τα noodles από κολοκυθάκι, μανιτάρια, κρεμμύδι και λίγο λιωμένο σκόρδο και ginger. Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών αν θέλετε η σούπα σας να είναι 100% χορτοφαγική, ή ζωμό κοτόπουλο/ μοσχάρι για να της δώσετε άλλη γεύση. Εναλλακτικά, αν θέλετε να προσθέσετε μερικές πρωτεΐνες (και να την κάνετε πιο χορταστική) συνδυάζεται υπέροχα με ένα μελάτο αυγό, ή με λίγες αποφλοιωμένες, βραστές γαρίδες!

Σούπα με σπανάκι και πατάτες

Άλλη μια πολύ εύκολη σούπα, στην οποία επίσης μπορείτε να προσθέσετε ή να αντικαταστήσετε υλικά. Γενικότερα, αυτό που πρέπει να θυμάστε για τις σούπες είναι πως τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τόσους πολλούς τρόπους, που έχετε περιθώρια να γίνετε ιδιαίτερα δημιουργικοί. Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, σούπα, θα χρειαστούμε κατά βάση 2 πατάτες χωρίς φλούδα, σε κομμάτια, αρκετά φύλλα σπανακιού, λίγο κρεμμύδι και σκόρδο και πολύ λίγο αλατοπίπερο. Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, και προσθέτετε το σπανάκι – ή όποιο άλλο πράσινο λαχανικό έχετε πρόχειρο – και συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας, για 10 λεπτά. Έπειτα, βάζετε την σούπα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει την υφή πουρέ.

Σούπα με καρότο, μήλο και ginger

Υπάρχουν μερικές γεύσεις που δένουν υπέροχα μεταξύ τους – και όλα αυτά δημιουργώντας την πιο… φαντασμαγορικά πορτοκαλί σούπα που έχετε δει! Ένα μήλο, λίγο τριμμένο ginger για την πικάντικη νότα που θα σας προσφέρει, και 4 με 5 κούπες καρότα σε κομματάκια είναι αυτό που θα χρειαστείτε, όπως και ζωμό λαχανικών. Ακόμα καλύτερα, το μήλο θα κάνει την σούπα σας πιο γλυκιά, αλλά δεν θα της δώσει πολύ ξεκάθαρη φρουτένια γεύση. Πρώτα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο λάδι, τσιγαρίζετε λίγο κρεμμύδι, σκόρδο και το ginger, και μετά προσθέτετε το μήλο και τα καρότα. 4 κούπες ζωμό λαχανικών, βράζετε, τοποθετείτε στο μπλέντερ και είστε έτοιμοι!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία