Ας μην το αρνηθούμε: όλοι έχουμε ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό πού και πού, και δεν υπάρχει λόγος να το στερηθούμε. Υπάρχουν πολλές υγιεινές εναλλακτικές. Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι ζουν με δυσανεξία ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουμε, λοιπόν, τις καλύτερες συνταγές για εσάς – και μάλιστα δεν χρειάζονται τεράστιο ταλέντο στη μαγειρική!

Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας

Το ρυζόγαλο είναι ένα πολύ ελαφρύ και εύκολο γλυκό και μπορούμε να το απολαύσουμε με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου. Η γεύση του θα είναι πιο πλούσια, αλλά θα γλιτώσουμε αρκετά λιπαρά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βράσουμε το ρύζι, το γάλα καρύδας, νερό και λίγη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και μετά να το αφήσουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε κανέλα και το απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο.

Μπισκότα φυστικοβούτυρου

Τα μπισκότα φυστικοβούτυρου είναι πολύ νόστιμα και χορταστικά και μπορούν να συνδυαστούν με όποιο άλλο υλικό επιθυμείτε. Η βάση – που δεν περιέχει αλεύρι – είναι μία κούπα φυστικοβούτυρο, μισή κούπα ζάχαρη, ένα αυγό, λίγη baking soda και πολύ λίγο αλάτι. Τα χτυπάτε όλα μαζί στο μίξερ και τα ψήνετε για 8-10 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σορμπέ κολοκύθας

Ναι, ακούγεται περίεργο και ναι, είναι πολύ νόστιμο. Αντί για παγωτό, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σορμπέ χρησιμοποιώντας δικά σας φρούτα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι δύο μπανάνες και μία κονσέρβα κολοκύθας καθώς και ¼ της κούπας γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές και τα βάζετε στην κατάψυξη, ανακατεύοντας κάθε μία με δύο ώρες.

Γρανίτα καφέ

Άλλο ένα εύκολο γλυκό, που μας γεμίζει και ενέργεια. Θα χρειαστούμε δύο κούπες δυνατό καφέ φίλτρου, θα προσθέσουμε μισή κούπα ζάχαρη και μια κουταλιά του γλυκού βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό ταψί. Το βάζουμε στην κατάψυξη, και έπειτα από μια ώρα το ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε κάθε μισή ώρα, μέχρι να αποκτήσει την υφή γρανίτας.

Υγιεινά μπισκότα μπανάνας

Για αυτά τα νόστιμα μπισκοτάκια θα χρειαστείτε 3 ώριμες μπανάνες, 2 κούπες βρώμη, 1 κούπα χουρμάδες σε μικρά κομμάτια, 1/3 της κούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά του γλυκού βανίλια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε τις μπανάνες. Ανακατεύετε τη βρώμη, τους χουρμάδες, το λάδι και τη βανίλια και αναμειγνύετε καλά. Αφήστε το μείγμα για 15 λεπτά και έπειτα ψήστε τα μπισκότα για περίπου 20 λεπτά. Καθώς δεν περιέχουν αλεύρι ή βούτυρο, είναι πολύ πιο υγιεινά, και το ελαιόλαδο θα τους δώσει ιδιαίτερη υφή. Επιπλέον, οι χουρμάδες περιέχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες – αλλά και θερμίδες, συνεπώς καταναλώστε τα με μέτρο!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου