Γράφει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες σε ουσιαστικές βελτιωτικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια περίθαλψη. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο νευραλγικό τομέα του φαρμάκου.

‘Ομως υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε όχι μόνο να συντηρηθεί το κεκτημένο της υγείας των Ελλήνων υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά και να βελτιωθεί με κριτήριο το κόστος και το όφελος και να φτάσει στο επίπεδο των πολύ ανεπτυγμένων υγειονομικά χωρών.
Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των φορέων της υγείας, με την αξιολόγηση των κέντρων, με την κάρτα υγείας των ασθενών και πολλά άλλα.

Πολύ σημαντική συμβολή στα ζητήματα των λοιμώξεων είναι η συμβολή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπουργείου Υγείας, που καλό είναι να επεκτείνει ουσιαστικά τις δραστηριότητές του στο χώρο της πρόληψης και νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Εάν αυτό συμβεί με την κατάλληλη ενίσχυση του Κέντρου, θα προκύψουν μέγιστα οφέλη και όσον αφορά στην υγεία των Ελλήνων αλλα και οφέλη στην οικονομία, καθώς η πρόληψη κοστίζει πάντα πολύ λιγότερο από τη θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει