Η απώλεια ενός αγαπημένου, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και άλλα σημαντικά γεγονότα θα μπορούσαν να προδιαθέτουν τους ηλικιωμένους άντρες σε πτώση, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Σε νέα έρευνα, άντρες ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν την εμπειρία στρεσογόνων γεγονότων ήταν περισσότερο πιθανό σε σχέση με άντρες που δεν είχαν, να υποστούν πτώση τον επόμενο χρόνο, ενώ τα πολλά στρεσογόνα γεγονότα αύξαναν τις πιθανότητες πτώσης ακόμα περισσότερο.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, τα στρεσογόνα γεγονότα δεν αύξαναν τον κίνδυνο ενός άντρα να υποστεί κάταγμα οστού.
Η νέα έρευνα έλαβε υπόψη και την ισχύ των κοινωνικών δικτύων, καθώς και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες.

Ο ερευνητής Dr. Howard Fink, του Veterans Affairs Medical Center, στη Μινεάπολη, πιστεύει ότι ο αυξημένος κίνδυνος πτώσης θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αδυναμία ή από τη φαρμακευτική αγωγή, για παράδειγμα.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε σαφή σχέση μεταξύ του αυξημένου στρες και του κινδύνου πτώσης, ενώ η έλλειψη κοινωνικής στήριξης καθιστούσε την κατάσταση χειρότερη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 4.981 αντρών που είχαν εγγραφεί προηγουμένως σε έρευνα για τη μέτρηση των καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης.

Σχεδόν όλοι οι άντρες ζούσαν εκτός ιδρύματος. Στο διάστημα 2005 έως 2006 τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους στρεσογόνα γεγονότα που έζησαν τον προηγούμενο χρόνο και παρακολουθήθηκαν το επόμενο έτος για να συλλεχτούν στοιχεία για πτώσεις.

Στα στρεσογόνα γεγονότα περιλαμβάνονταν ο θάνατος ενός συζύγου, συντρόφου, παιδιού, φίλου ή ζώου, καθώς και ο χωρισμός από συγγενείς, η αλλαγή κατοικίας, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σοβαρά ατυχήματα ή νόσοι και απώλεια της ικανότητας για χόμπυ.
Περίπου 6 στους 10 από τους άντρες είχαν την εμπειρία τουλάχιστον ενός τέτοιου γεγονότος τον προηγούμενο χρόνο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι γενικά ο κίνδυνος πτώσης στους άντρες ήταν 33% υψηλότερος αν είχαν την εμπειρία ενός στρεσογόνου γεγονότος σε σύγκριση με άντρες που δεν είχαν. Άντρες με πολλά στρεσογόνα γεγονότα είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες πτώσης σε σχέση με άντρες που δεν είχαν την εμπειρία.

Στους άντρες με ένα γεγονός, ποσοστό 30% έπεσε τον επόμενο χρόνο, ενώ 40% των αντρών με τουλάχιστον 3 γεγονότα υπέστη πτώση, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Age and Ageing'.

Οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία εξετάσεων που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στον τρόπο που το στρες τους επηρέαζε σωματικά. Ωστόσο, αναφέρουν προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι ορμόνες του στρες και η φλεγμονή μπορεί να παίζουν ρόλο, για παράδειγμα, προκαλώντας μυϊκή απώλεια.

Σημειώνουν ότι συναισθηματικές αντιδράσεις σε στρεσογόνα γεγονότα, όπως έλλειψη ύπνου, έλλειψη συγκέντρωσης και αδυναμία φροντίδας του εαυτού θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στην πιθανότητα πτώσης.

 

Πηγές:
'Age and Ageing'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση