Μια συσκευή που θα μπορούσε μελλοντικά να αποκαταστήσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς με σοβαρό τραυματισμό σπονδυλικής στήλης, αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές και δοκιμάστηκε σε ζώα.

Η βλάβη των νεύρων μπορεί να αφήσει κάποιον χωρίς αίσθηση σχετικά με το πότε η κύστη είναι γεμάτη ή χωρίς έλεγχο σχετικά με το πότε απελευθερώνεται το περιεχόμενο.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’, έδειξε ότι μια συσκευή που διαβάζει τα σινιάλα των νεύρων που έχουν απομείνει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του οργάνου.

Οι ασθενείς θεωρούν συχνά ότι η απώλεια της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης, του εντέρου μετά από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, καθώς και το πλήγμα στη σεξουαλική ζωή, έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους.
Όταν η σπονδυλική στήλη τραυματίζεται, σήματα που περνούν από την κύστη δεν μπορούν να ενημερώσουν τον εγκέφαλο πότε αυτή είναι πλήρης.

Από την άλλη, σήματα από τον εγκέφαλο δεν μπορούν να ενημερώσουν την κύστη πότε είναι ώρα να επισκεφθεί κάποιος την τουαλέτα.

Ερευνητές του University of Cambridge, επινόησαν λύση που χρησιμοποιεί τα νεύρα που είναι ακόμα γύρω από την κύστη.

Ηλεκτρόδια που τυλίγονται γύρω από δέσμες νεύρων μπορούν να ερμηνεύσουν σήματα που αναφέρουν ότι η κύστη είναι πλήρης.
Ο ερεθισμός άλλων ομάδων νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε συστολή της κύστης κατ’ επιλογήν και να εμποδίσει το μη ελεγχόμενο άδειασμά της.

Ο ερευνητής, Dr Daniel Chew, δήλωσε ότι η συσκευή δούλεψε σε ποντικούς. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ αποτελεσματική. Ωστόσο υπάρχουν τεχνολογικοί περιορισμοί όσον αφορά το μέγεθος του τεχνικού εξοπλισμού.

Αν και τα μέρη που ταιριάζουν μέσα σε έναν ποντικό θα μπορούσαν να μετατραπούν για ανθρώπινη χρήση, υπάρχουν προβλήματα με το μέγεθος της υπόλοιπης τεχνολογίας επεξεργασίας των καταγεγραμμένων πληροφοριών.

Θα πρέπει να συρρικνωθεί σε μικρή συσκευή που θα μπορεί να πληροφορεί έναν ασθενή πότε η κύστη είναι γεμάτη και να πατά ένα κουμπί να συστέλλει την κύστη.

Ο Dr Chew πρόσθεσε ότι η συσκευή δεν είναι ο απόλυτος στόχος, ο οποίος είναι η αναγέννηση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό που πετυχαίνουν οι ερευνητές είναι η αποκατάσταση μέρους της λειτουργίας και όχι η θεραπεία του τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

 

Πηγές:
‘Science Translational Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’