Δραματικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία, καθώς, πλέον μεγάλος αριθμός εξετασθέντων ασθενών δεν λαμβάνει τα φάρμακά του λόγω αδυναμίας πληρωμής τους ή λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλειας, τόνισαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας με αφορμή τη διοργάνωση του 17 Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Κινδύνων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυξήθηκαν δραματικά (150%) τα ποσοστά εξετασθέντων με αρτηριακή πίεση >200 mm Hg, οι οποίοι προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση (η πλειονότητα των οποίων δεν λάμβαναν την αγωγή τους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσαν ότι το οικονομικό κόστος ήταν αιτία να αλλάξουν ή να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Στις τελευταίες εξελίξεις στην Καρδιολογία, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου, οι: Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Δημήτριος Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται 13/14 στην Αθήνα.

Παράγοντας

Ο κ. Στεφανάδης επεσήμανε ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

Ειδικότερα στην ανθεκτική υπέρταση πρόσθεσε, η οποία αφορά περίπου το 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος η οποία αφορά την κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation - RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή με τοπική αναισθησία, ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.

Ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των 9 ετών του προγράμματος “Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”, που διενεργείται από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. και στο οποίο έχουν συμμετάσχει ήδη περίπου 50.000 συμπολίτες μας.

Αφού αναφέρθηκαν τα στοιχεία σχετικά με τον επιπολασμό των διαφόρων παραγόντων κινδύνου (50% είχε χοληστερίνη >200 mg/dl, 35% καπνιστές, 9% διαβητικοί) τόνισε ότι από την εκτίμηση του 10ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, με βάση το HEARTSCORE αν βελτιωθούν οι παράγοντες κινδύνου αυτός μειώνεται κατά 25% στο σύνολο των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτόν.

Στρεβλή

Επεσήμανε τη στρεβλή άποψη των συμπολιτών μας σχετικά με τη βαρύτητα των διαφόρων παραγόντων κινδύνου αφού η πλειονότητα θεωρεί κύριο παράγοντα κινδύνου το άγχος και υποεκτιμά τους κλασικούς και τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου.

Τόνισε επίσης τη σημαντική επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των ασθενών, αφού μεγάλος αριθμός εξετασθέντων δεν λαμβάνει τα φάρμακά του λόγω αδυναμίας πληρωμής τους ή λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυξήθηκαν δραματικά (150%) τα ποσοστά εξετασθέντων με αρτηριακή πίεση >200 mm Hg, οι οποίοι προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση (η πλειονότητα των οποίων δεν λάμβαναν την αγωγή τους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσαν ότι το οικονομικό κόστος ήταν αιτία να αλλάξουν ή να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Μαρμαρυγή

Επίσης αναφέρθηκε στις οικονομικές πτυχές της σύγχρονης θεραπευτικής και επεμβατικής αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής (νεότερα αντιπηκτικά και ablation) και ανέλυσε τα στοιχεία από πρόσφατη δημοσίευση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στην οποία φαίνεται ότι ο λόγος κόστους/οφέλους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός, γεγονός που ενισχύει τις θεραπείες αυτές και σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να εξοικονομούν πόρους για το σύστημα υγείας.

Έγινε ακόμα αναφορά στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής και τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις που την καθιστούν πιο ασφαλή και αποτελεσματική. Τέλος, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι έχουμε την επιστροφή δύο δοκιμασμένων αντιαρρυθμικών φαρμάκων στη χώρα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα