Άνθρωποι που πρόκειται να εμφανίσουν διαβήτη θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου περπατώντας 20 λεπτά επιπλέον την ημέρα για ένα χρόνο, δήλωσαν ερευνητές.

Μεγάλη διεθνής έρευνα, σε ανθρώπους με διαταραχή ανοχής της γλυκόζης, προπομπό του διαβήτη, ανακάλυψε ότι επιπλέον 2.000 βήματα την ημέρα σε διάστημα ενός έτους μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής καρδιοπάθειας κατά 8%.

Η πάθηση αφορά 344 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως ή σχεδόν το 8% των ενηλίκων και ο αριθμός προβλέπεται να ανέλθει σε 472 εκατ. μέχρι το 2030. Άνθρωποι που πάσχουν από την παραπάνω πάθηση έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσε ο ερευνητής Thomas Yates του University of Leicester.

Ο ερευνητής, σημειώνει ότι αν και αρκετές έρευνες έχουν υποδείξει ότι η σωματική άσκηση συνδέεται με την υγεία σε όσους πάσχουν από διαταραχή ανοχής της γλυκόζης, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ποσοτικοποιεί την έκταση στην οποία η αλλαγή στις συνήθειες όσον αφορά το περπάτημα μπορεί να μεταβάλλει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θνησιμότητας που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από δοκιμή σε περισσότερους από 9.300 ενήλικες, σε 40 χώρες, που είχαν διαταραχή ανοχής της γλυκόζης και καρδιοπάθεια ή τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα. Συστάθηκε στους συμμετέχοντες πρόγραμμα αλλαγής του τρόπου ζωής με σκοπό να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος και να περιορίσουν την πρόσληψη λιπαρών, ενώ αύξησαν τη φυσική δραστηριότητα σε 150 λεπτά την εβδομάδα. Χρησιμοποιώντας βηματόμετρο, οι ερευνητές κατέγραψαν τη συνήθη δραστηριότητα όσον αφορά το περπάτημα, για διάστημα μιας εβδομάδας στην έναρξη της έρευνας και 12 μήνες αργότερα.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η διατροφή και η χρήση φαρμάκων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά στοιχεία για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των ημερήσιων βημάτων και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ανακάλυψαν ότι για κάθε 2.000 επιπλέον βήματα την ημέρα, στην έναρξη της έρευνας, υπήρχε 10% μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Επιπλέον, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και καρδιαγγειακών γεγονότων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώθηκε περαιτέρω κατά 8% για κάθε επιπλέον 2.000 βήματα την ημέρα, μεταξύ της έναρξης της έρευνας και 12 μηνών αργότερα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα παρέχουν τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι τώρα για τη σημασία της άσκησης σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου και θα δώσει πληροφορίες σε προγράμματα πρόληψης για το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές νόσους παγκοσμίως.

Πρόσθεσε ότι η αλλαγή των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, αυξάνοντας απλώς τον αριθμό των βημάτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση