Τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη (φωτό), προκάλεσε η ανάπλαση γειτονιάς της Αθήνας με χορηγία γνωστής εταιρείας καπνού.

Με επιστολή του στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ο κ. Μπεχράκης κάνει λόγο για έμμεση διαφήμιση του καπνίσματος:

'Το όφελος από την ανάπλαση μιας γειτονιάς, δεν μπορεί ποτέ να εξισορροπήσει τον αρνητικό συμβολισμό της συνεργασίας του θεσμού, που εκπροσωπείτε, με εμπορικά συμφέροντα, που καταστρέφουν το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου'...

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πίσω από τέτοιου είδους 'αγνές' χορηγίες, η καπνοβιομηχανία κρύβει τη διαφήμιση του καπνίσματος και την προώθηση προϊόντων καπνού:
'Γίνεται, δηλαδή, μία μεθοδευμένη εκμετάλλευση της κοινωνικής σας ευαισθησίας και της οικονομικής κρίσης της χώρας, προκειμένου να διαφημιστεί και να προωθηθεί το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού, που ουσιαστικά καταστρέφουν τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία των ασφαλιστικών μας φορέων, άρα συνδέονται αιτιολογικά με την κρίση αυτή'...

Νομικός

Ο κ. Μπεχράκης σημειώνει ότι – πέραν της ηθικής διάστασης του ζητήματος – θα εξεταστούν και οι νομικές του παράμετροι.
Επικαλούμενος, δε, την ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων ως νομικού, παραθέτει μία σειρά διατάξεων της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με το ζήτημα.

Τονίζει, μάλιστα, ότι η σχετική σύμβαση πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πήρε την τελική της μορφή και εγκρίθηκε στη Γενεύη το 2003 προεδρεύοντος του Έλληνα καθηγητή Κωνσταντίνου Στεφανή, επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ως νόμος 3420/2006.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management