Το να ξυπνά κάποιος και να μην αισθάνεται ξεκούραστος δεν είναι μόνο ενοχλητικό. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο ύπνος που δεν ξεκουράζει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του διάχυτου πόνου σε ηλικιωμένους.

Ο διάχυτος πόνος, που επηρεάζει διάφορα σημεία του σώματος, επηρεάζει το 15% των γυναικών και το 10% των αντρών άνω των 50, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Για να εντοπίσουν τους παράγοντες που πυροδοτούν το διάχυτο πόνο, Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν δημογραφικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τον πόνο και τη σωματική και ψυχική υγεία περισσότερων των 4.300 ενηλίκων άνω των 50 ετών. Περίπου 2.700 είχαν πόνο στην έναρξη της έρευνας αλλά κανείς δεν εμφάνιζε διάχυτο πόνο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Arthritis & Rheumatology,’ δείχνουν ότι ο ανήσυχος ύπνος, όπως και το άγχος, τα προβλήματα μνήμης και η φτωχή υγεία παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του συγκεκριμένου είδους πόνου.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, το 19% των συμμετεχόντων είχε νέο διάχυτο πόνο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Ο νέος πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος ήταν χειρότερος σε όσους πονούσαν κατά την έναρξη της έρευνας. Από αυτούς το 25% εμφάνισε νέο διάχυτο πόνο. Στο μεταξύ, το 8% αυτών που δεν εμφάνιζαν πόνο στην έναρξη της έρευνας είχαν διάχυτο πόνο 3 χρόνια νωρίτερα.

Ο Dr. John McBeth, του Keele University, στη Βρετανία, δήλωσε ότι αν και η οστεοαρθρίτιδα συνδέεται με νέα εμφάνιση διάχυτου πόνου, τα ευρήματα ανακάλυψαν επίσης ότι ο φτωχός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του πόνου.

Ο McBeth πρόσθεσε ότι χρειάζεται συνδυασμός παρεμβάσεων που να αντιμετωπίζουν τον διάχυτο και τον εστιασμένο πόνο.
Η μεγάλη ηλικία ωστόσο συνδέθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διάχυτου πόνου. Ο πόνος στους μύες, τα οστά και τα νεύρα είναι πιο συνήθης στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Μέχρι το 80% των ανθρώπων 65 ετών και άνω νιώθουν κάποιου είδους πόνο σε καθημερινή βάση.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του φτωχού ύπνου και του διάχυτου πόνου δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

 

Πηγές:
‘Arthritis & Rheumatology.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επένδυση της GSK Ελλάδος στην κλινική έρευνα
H CoViD παραμένει πιο επικίνδυνη από τη γρίπη (μελέτη)
Φ. Κανακούδη: Η πρωτοπόρος του παιδικού αντιρευματικού αγώνα