Η έκθεση σε αρκετά ζωηρό φως στην αρχή της ημέρας, μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα, συμμετέχοντες που εκτέθηκαν, φυσιολογικά, σε τουλάχιστον 500 lux φωτός από τις 8 το πρωί είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με ανθρώπους που συνήθως εκτίθεντο σε τόσο φως αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Κατά μέσον όρο, για κάθε ώρα που περνούσε μετά τις 8 π.μ πριν κάποιος εκτεθεί σε 500 lux, ο Δείκτης Μάζας Σώματος αυξήθηκε κατά 1,28 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου στο περιοδικό ''PLOS ONE''.

Η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, του Σικάγο, δήλωσε ότι η έκθεση σε περισσότερο φως την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Η ειδικός, δήλωσε ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα φωτός που λαμβάνει κάποιος αλλά το πότε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης, που φαίνεται πως βοηθά στη ρύθμιση του βάρους.

Η έρευνα περιέλαβε 54 ανθρώπους με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος με μέση ηλικία τα 30 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν την έκθεση των συμμετεχόντων στο φως και σε άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το βάρος, όπως πρόσληψη θερμίδων, επίπεδο δραστηριότητας, και συνήθειες ύπνου. Ακόμα και όταν έλαβαν υπόψη τα παραπάνω, η έκθεση στο φως επηρέαζε τον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Η Zee θεωρεί ότι η έκθεση στο φως αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η έκθεση στο φως σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας συνδέεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Ωστόσο μπορεί ενδεχομένως να έχει σχέση με την αλληλεπίδραση μεταξύ του φωτός και της παραγωγής μελατονίνης, ορμόνης που ενεργοποιείται στον ύπνο και επηρεάζει το μεταβολισμό. Η έκθεση στο φως μπορεί ενδεχομένως επίσης να βοηθά τους ανθρώπους να συγχρονίζονται με το φυσιολογικό εσωτερικό ρολόι, που επίσης επηρεάζει το πότε θέλουν να φάνε.

Υπάρχουν μέτρα που μπορεί να λάβει ο καθένας για τη μεγιστοποίηση του δυνητικού οφέλους που έχει η έγκαιρη έκθεση στο στο φως, στη ρύθμιση του βάρους, δήλωσε η Zee. Θεωρεί πως θα πρέπει συνειδητά να εκτιθέμεθα στο φως, ιδιαίτερα την ημέρα. Και δεν αφορά την έντασή του μόνο αλλά σημαντική είναι και η διάρκεια.

Ακόμα και σε εσωτερικό χώρο μπορεί κάποιος να αυξήσει την ποσότητα φωτός στο γραφείο κατά την ημέρα στα 200 - 250 lux, ή στα 500 lux κατά διαστήματα, που μπορεί να μεταφραστεί στον εγκέφαλό μας ως ‘’είναι ημέρα. Ώρα για δραστηριότητα’’, και να βελτιώσει το μεταβολισμό μας.
Οι εργοδότες μπορεί να σκεφτούν πώς θα βελτιώσουν τις συνθήκες φωτισμού στον εργασιακό χώρο, ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία των εργαζομένων, δήλωσε.

 

Πηγές:
''PLOS ONE''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας