Η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε σχεδόν 63.000 ανθρώπους οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση σωματικής και ψυχικής υγείας.
Σε διάστημα 11 ετών, σχεδόν 1.500 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, όσοι είχαν ελαφριά συμπτώματα είχαν 5% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια και όσοι παρουσίασαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο.

Η έρευνα παρουσιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα σε συνέδριο της European Society of Cardiology στη Νορβηγία.
Τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και όσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, δήλωσε η ερευνήτρια Lise Tuset Gustad, του Levanger Hospital στη Νορβηγία.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ακολουθούν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής, επομένως η ανάλυση έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάθλιψη και καρδιακή ανεπάρκεια, πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες δεν προκάλεσαν τη σχέση.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη προκαλεί τη νόσο αλλά ότι συχνά οι δύο παθήσεις συνδέονται.
Η Gustad εξηγεί ότι η κατάθλιψη προκαλεί έκκριση ορμονών του στρες οι οποίες επίσης προάγουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που μπορεί να επιταχύνει τις καρδιακές νόσους.

Επίσης, άνθρωποι με κατάθλιψη βρίσκουν πιο δύσκολο να ακολουθήσουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων τους και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, δήλωσε η Gustad.
Οι έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού