Γυναίκες που φέρουν συγκεκριμένο γονίδιο είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν νόσο Alzheimer σε σχέση με άντρες που φέρουν το ίδιο γονίδιο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, υγιείς ηλικιωμένες γυναίκες με το γονίδιο ApoE4, είχαν 81% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer ή ελαφριά νοητική εξασθένηση, σε διάστημα 4 ετών, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έφεραν το γονίδιο.

Αντίθετα, άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, στην έρευνα, που έφεραν το γονίδιο ApoE4 είχαν οριακή μόνο αύξηση του κινδύνου για νόσο του Alzheimer ή ελαφριά νοητική εξασθένηση (αύξηση 27%) σε σύγκριση με άντρες που δεν έφεραν το γονίδιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το γονίδιο ApoE4 είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο του Alzheimer. Άνθρωποι που φέρουν ένα αντίγραφο του γονιδίου έχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο για νόσο του Alzheimer και όσοι έχουν 2 αντίγραφα του γονιδίου εμφανίζουν δεκαπλάσιο κίνδυνο. Ωστόσο νέες έρευνες εξέτασαν αν ο κίνδυνος διαφέρει μεταξύ αντρών και γυναικών και οι γιατροί σήμερα γενικά βλέπουν άντρες και γυναίκες με το γονίδιο ApoE4 να έχουν ίδιο κίνδυνο για τη νόσο Alzheimer δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γιατροί ενδεχομένως θα χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο επεξήγησης του ευρήματος ενός γονιδίου ApoE4 σε ανθρώπους, με βάση το αν ο ασθενής είναι άντρας ή γυναίκα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη της αιτίας για τη διαφορά μεταξύ των φύλων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τι προκαλεί τη νόσο Alzheimer και μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει πιθανούς νέους τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης δήλωσε ο ερευνητής Andre Altmann, του Stanford University School of Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες από 5.000 υγιείς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ήταν 60-70 ετών και άνω, που δεν εμφάνιζαν Alzheimer ή άλλα είδη νοητικών προβλημάτων. Εξέτασαν και περίπου 2.200 ανθρώπους με ελαφριά νοητική εξασθένηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 950 υγιείς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εμφάνισαν νόσο Alzheimer ή ελαφριά νοητική εξασθένηση.
Γυναίκες που έφεραν ένα αντίγραφο του γονιδίου ApoE4, είχαν αύξηση 1,8% στον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer σε σύγκριση με γυναίκες που έφεραν την πιο συνήθη μορφή του γονιδίου, ApoE3. Ωστόσο, άντρες με ένα αντίγραφο του γονιδίου ApoE4 δεν εμφάνιζαν αύξηση του κινδύνου για νόσο του Alzheimer σε σύγκριση με όσους έφεραν το γονίδιο ApoE3.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ορισμένοι συμμετέχοντες μπορεί να αποχώρησαν από την έρευνα λόγω νοητικών προβλημάτων και πως αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Annals of Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Annals of Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα