Οι εμβολιασμοί προλαμβάνουν παγκοσμίως 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Χωρίς εμβόλια, η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς και η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς από πολλές περιοχές του κόσμου θα ήταν αδύνατη. Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, ως μία από τις πιο αποτελεσματικές προληπτικές παρεμβάσεις της ιατρικής επιστήμης.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών (22-26 Απριλίου 2014), το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ατομικής προστασίας από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής διοργανώνει δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένα stands:

  • στην Αθήνα - Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 και την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 από 10:00-15:00 και
  • στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 από 10:00-16:00

Με σύνθημα "Πρόληψη – Προστασία – Εμβολιασμός" το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει το κοινό ότι:

  • Η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής.
  • Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και μας αφορά όλους.
  • Η αποφυγή του εμβολιασμού οδηγεί στην επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.
  • Η ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό για τα απαιτούμενα εμβόλια είναι απαραίτητη.
  • Ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα και για τους επαγγελματίες υγείας.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού - με κεντρικό θέμα τη "Δια βίου Ανοσοποίηση" – προβάλλει τα οφέλη του εμβολιασμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι το γήρας. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενημερωθούν και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια, να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση, στη χώρα τους αλλά και πριν ταξιδέψουν, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων και των ειδικών, και να εμβολιαστούν με τα απαιτούμενα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη. Πριν την εφαρμογή των συνιστώμενων εμβολιασμών στα παιδιά, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νέα, βελτιωμένα εμβόλια είναι τώρα διαθέσιμα για να προστατεύσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εφήβους και ενήλικες. Ωστόσο, 1 στα 5 παιδιά, και πολλοί ενήλικες, είναι ανεμβολίαστοι. Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον εμβολιασμό είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μερικοί ενήλικες επιλέγουν συνειδητά να μην εμβολιαστούν οι ίδιοι ή να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η εφαρμογή των εμβολιασμών είναι καθολικά αποδεκτή και βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, και έχει αποδεδειγμένα υψηλή σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας. Οι εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών / Εφήβων / Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν, τόσο στους ασφαλισμένους πολίτες, μέσω του Ασφαλιστικού τους Φορέα, όσο και στους άπορους και ανασφάλιστους, μέσω του Υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (π.χ. νεογνά και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα).

Για τους λόγους αυτούς, συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, ως μέσο για την προαγωγή της υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους αυτούς, με στόχο της προστασία των εργαζομένων και έμμεσα των ασθενών. Στη χώρα μας συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας κατά της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας Α (σε παιδίατρους και λοιμωξιολόγους), της εποχικής γρίπης, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, κατά της διφθερίτιδας-τετάνου, και κατά περίπτωση κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου.

Tο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. χρηματοδότησε στο παρελθόν δύο πανελλαδικής εμβέλειας μελέτες εμβολιαστικής κάλυψης και εντός του 2013 πραγματοποίησε πανελλαδική μελέτη εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών ηλικίας 2-3 ετών, σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας. Το επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών 2-3 ετών με τα βασικά εμβόλια παραμένει υψηλό.

Επιπλέον, για την προστασία της υγείας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με μειωμένη προσβασιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (μετανάστες χωρίς έγγραφα, πρόσφυγες, αθίγγανοι), το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με τις κινητές μονάδες του και σε συνεργασία με τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων αλλά και μέσα στα ιατρεία των Κέντρων Κράτησης μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, με τη βοήθεια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πραγματοποιεί ετησίως χιλιάδες δόσεις βασικών εμβολίων σε ευπαθείς πληθυσμούς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, καθώς και τις δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για το θέμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας (www.keelpno.gr).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις