Το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί παγκοσμίως στα 73 χρόνια για ένα κορίτσι που γεννήθηκε το 2012 και στα 68 για ένα αγόρι, μετά από τις επιτυχίες στην καταπολέμηση νόσων και στην παιδική θνησιμότητα, ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μεγάλα βήματα προόδου στις μάχες έναντι λοιμωδών νόσων συνεχίζουν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής, αν και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής των ανθρώπων μειώνουν τη μακροβιότητα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ετήσια στατιστική του έκθεση.

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στη γέννηση είναι για τα μωρά θηλυκού γένους στην Ιαπωνία τα 87 χρόνια και για τα αγόρια στην Ισλανδία τα 81,2 χρόνια. Η Ιαπωνία, η Ελβετία η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο και η Ιταλία κατατάσσονται στις πρώτες 10 χώρες και στα δυο φύλα.

Ο Ties Boerma, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικά κέρδη στο προσδόκιμο επιβίωσης τις τελευταίες δεκαετίες, που συνεχίζονται.
Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής είναι στην υποσαχάρια Αφρική –σε 9 χώρες είναι μικρότερο από 55 έτη στα μωρά των δυο φύλων.

Αλλαγές του τρόπου ζωής που οδηγούν σε προβλήματα καρδιάς και άλλες νόσους μειώνουν το προσδόκιμο ζωής σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο Boerma δήλωσε ότι βλέπουμε μετάβαση όσον αφορά την υγεία, από την επιτυχία στις λοιμώδεις νόσους, στη θνησιμότητα περισσότερων ανθρώπων από μη μεταδοτικές νόσους.

Σε πλούσιες χώρες όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο δεν υπάρχουν σημάδια ότι επιβραδύνεται η άνοδος στο προσδόκιμο ζωής.
Χαμένα χρόνια ζωής λόγω διάρροιας και αναπνευστικών λοιμώξεων παρουσίασαν πτώση κατά 40% και 30% αντίστοιχα μέχρι το 2012, όταν η ισχαιμική καρδιακή νόσος ήταν ο υψηλότερος παράγοντας πρόωρων θανάτων.

Τα χαμένα χρόνια λόγω αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων αυξήθηκαν κατά 14% μεταξύ του 2000 και του 2012, καθώς περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπερνώντας το κέρδος από την οδική ασφάλεια που υπάρχει αλλού.

 

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας