Η διάγνωση μέσω του διαδικτύου θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, δήλωσαν γιατροί, καθώς προειδοποιούν ότι 9 στις 10 ιατρικές καταχωρήσεις στη Wikipedia δεν είναι ακριβείς.

‘Ενας αριθμός άρθρων στο δημοφιλή ιστότοπο φάνηκε να περιέχει λάθη, σε μεγάλο βαθμό επειδή η Wikipedia επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να σβήνουν και να επεξεργάζονται καταχωρήσεις, κάτι που οδηγεί σε περισσότερα λάθη.

Η έρευνα των γιατρών ανακάλυψε ότι στα λάθη που περιέχονται στον ιστότοπο περιλαμβάνεται καταχώρηση που λέει στους αναγνώστες ότι για να διαγνώσουν σωστά την υπέρταση οι υψηλές τιμές θα πρέπει να λαμβάνονται σε 3 περιστάσεις.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη καθυστέρηση όσον αφορά την περίθαλψη.

Ο ερευνητής Robert Hasty, του Campbell University, των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι οι ερευνητές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη Wikipedia ως κύρια πηγή, επειδή τα ιατρικά άρθρα δεν περνούν από την ίδια διαδικασία που περνούν πριν δημοσιευτούν σε ιατρικά περιοδικά.

Όπως δήλωσε, η καλύτερη πηγή όταν ψάχνουμε για μα διάγνωση είναι να μιλήσουμε με τον γιατρό μας, που μπορεί να λάβει υπόψη το ιατρικό ιστορικό μας και άλλους παράγοντες για να καθορίσει την καλύτερη πορεία της αγωγής.


Οι ερευνητές που μελέτησαν καταχωρήσεις παθήσεων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο πόνος στην πλάτη, δήλωσαν ότι η ανάδειξη της Wikipedia κατέστη εφικτή λόγω του βασικού σχεδιασμού της ως συνεργατική βάση δεδομένων.

Ωστόσο είναι αυτό το στοιχείο που έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην ιατρική κοινότητα όσον αφορά την αξιοπιστία των πληροφοριών που περιέχει.

Ιατρικό προσωπικό επίσης φάνηκε να απευθύνεται στη Wikipedia για καθοδήγηση.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of the American Osteopathic Association'', οι γιατροί και οι φοιτητές ιατρικής που χρησιμοποιούν την Wikipedia ως ιατρική αναφορά θα πρέπει να αποθαρρυνθούν να το κάνουν λόγω της πιθανότητας λάθους.

Η Wikipedia, που ξεκίνησε το 2001, είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος γενικής αναφοράς. Τουλάχιστον 20.000 από τις 31 εκατομμύρια καταχωρήσεις σχετίζονται με την υγεία.

 

Πηγές:
''Journal of the American Osteopathic Association''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο