Η χρονική στιγμή της εγχείρησης ή της εισαγωγής στο νοσοκομείο μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με ερευνητές.

Μια έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ενός ασθενούς μετά την εγχείρηση είναι υψηλότερος τα Σαββατοκύριακα, τα απογεύματα και τον Φεβρουάριο.

Άλλη έρευνα κατέληξε ότι οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο τα Σαββατοκύριακα έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με όσους εισάγονται τις καθημερινές.

Οι έρευνες παρουσιάζονται στο συνέδριο της European Society of Anaesthesiology, στη Στοκχόλμη.
Στην πρώτη έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 219.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση στο Βερολίνο, μεταξύ 2006 και 2011.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση το απόγευμα είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε εγχείρηση άλλες ώρες της ημέρας.

Η εγχείρηση το Σαββατοκύριακο έφερε κίνδυνο θνησιμότητας υψηλότερο κατά 22% σε σχέση με την εγχείρηση τις καθημερινές, ανακάλυψε η έρευνα.

Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν τον Φεβρουάριο είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με όσους χειρουργήθηκαν τους άλλους μήνες.

Ο Dr. Felix Kork και η Claudia Spies, του Charite-University Medicine Berlin, δήλωσε ότι αρκετοί παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να επηρέασαν το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο ότι η περίθαλψη διαφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ καθημερινών και Σαββατοκύριακων.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, αν και έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η επείγουσα εγχείρηση, το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα ήταν πιο σοβαρά άρρωστοι. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά εποχικές αλλαγές στο αποτέλεσμα μετά από μια εγχείρηση.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών. Ωστόσο, έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Στη δεύτερη έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 55 εκατομμυρίων ασθενών σε νοσοκομεία, παγκοσμίως. Ανακάλυψαν ότι όσοι εισήχθησαν τα Σαββατοκύριακα είχαν 15 έως 17% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με όσους εισήχθησαν τις καθημερινές.

Ο Dr. Hiroshi Hoshijima, του Tohoku University, στη Sendai της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2 πιθανές εξηγήσεις για τα αποτελέσματα. Πρώτον, οι διαφορές αντικατοπτρίζουν φτωχότερη ποιότητα περίθαλψης σε νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο και κατά δεύτερον οι ασθενείς που εισήχθησαν το Σαββατοκύριακο μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο σοβαρά ασθενείς σε σχέση με όσους εισάγονται τις καθημερινές.

Πιστεύουμε ότι η φτωχότερη περίθαλψη τα Σαββατοκύριακα είναι πιο πιθανή εξήγηση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]