Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Environment International, υπολόγισε, για πρώτη φορά, τον δυνητικό κίνδυνο καρκίνου ανά ηλικιακή ομάδα μέσω μη διατροφικής κατάποσης και δερματικής έκθεσης σε καπνό ‘από τρίτο χέρι’.

Κάπνισμα ‘από τρίτο χέρι’ γενικά θεωρείται ότι είναι τα υπολείμματα νικοτίνης και άλλων χημικών ουσιών που μένουν πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες από το κάπνισμα. Τα υπολείμματα αυτά θεωρείται ότι αντιδρούν με τους συνήθεις ρύπους των εσωτερικών χώρων, δημιουργώντας ένα τοξικό μείγμα, το οποίο περιέχει καρκινογόνες ουσίες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μη καπνιστών που εκτίθενται σε αυτό, ιδιαίτερα τα παιδιά.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανές σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες, ιδίως για τα παιδιά.

Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο του York, δείχνουν επίσης, για πρώτη φορά, την εκτεταμένη παρουσία καρκινογόνων ουσιών καπνού στη σκόνη του σπιτιού, ακόμη και σ’ αυτά που ζουν μη καπνιστές.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα σκόνης από σπίτια που κατοικούνταν από καπνιστές και μη-καπνιστές. Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις της σύνθεσης της σκόνης του σπιτιού, εκτίμησαν τον κίνδυνο καρκίνου εφαρμόζοντας τις πιο πρόσφατες επίσημες τοξικολογικές πληροφορίες.

Διαπίστωσαν ότι για τα παιδιά ηλικίας ενός έως έξι χρονών, ο κίνδυνος καρκίνου στα ¾ των σπιτιών που ζούσαν καπνιστές και στα 2/3 στα σπίτια των μη καπνιστών υπερβαίνει το όριο που συνιστάται από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Ο μέγιστος κίνδυνος από τα επίπεδα καπνού ‘από τρίτο χέρι’ σε ένα σπίτι καπνιστή εξομοιώθηκε με ένα επιπλέον περιστατικό καρκίνου ανά χίλια άτομα που εκτίθενται σε αυτά.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Jacqueline Hamilton, από τα Wolfson Atmospheric Chemistry Laboratories, δήλωσε: «Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον καπνό δεν τελειώνουν όταν σβήνει ένα τσιγάρο. Οι μη καπνιστές, ιδιαίτερα τα παιδιά, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο μέσω της επαφής με επιφάνειες και σκόνη που είναι μολυσμένες με υπολείμματα καπνού και σωματίδια -το λεγόμενο κάπνισμα ‘από τρίτο χέρι’. Ο κίνδυνος αυτός δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και ο αντίκτυπός του θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μελλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα και στις πολιτικές για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα».

Πηγές:
Wolfson Atmospheric Chemistry Laboratories

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου